John ostře napadl Drobila. Máme důkaz, který strana smazala

26.01.2011 16:23

EXKLUZIVNĚ Tzv. kauza Drobil nespí. Nový olej do ohně přilil místopředseda vlády a ministr vnitra Radek John. Pro časopis Věcí veřejných, který právě vychází, řekl, že angažování odstoupivšího Pavla Drobila z ODS v pozici ministra životního prostředí pokládá za výraznou chybu. Premiér Nečas k Johnově výroku mlčí. Poté, co se ParlamentníListy.cz začaly o celou věc zajímat, byla inkriminovaná část rozhovoru ihned smazána z oficiálních stránek Věcí veřejných.

John ostře napadl Drobila. Máme důkaz, který strana smazala

"Pokládám za velké personální pochybení, že se Pavel Drobil stal ministrem životního prostředí," říká předseda Věcí veřejných pro nejnovější číslo stranického časopisu. To ovšem na oficiálních stránkách partaje dosud nenašlo svou online podobu. Uvedenou pasáž navíc sama strana smazala i z webových stránek poté, co se o věc začala naše redakce zajímat.

Tisková mluvčí Věcí veřejných Petra Hrušová o celé záležitosti nic nevěděla a nechtěla ji tedy komentovat.

John tvrdě udeřil 

John v kritice svého bývalého vládního kolegy pokračuje: "S jeho kauzou jako bychom se vrátili do starých časů korupce, šedé zóny, okrádání občanů naší země, prapodivných poradců a lobbistů. Vůbec jsem nečekal, že něco takového budeme muset řešit." John dále tvrdí, že se tímto krokem občanská demokratická strana vysmála všem slušným lidem, kteří hlasovali pro tento kabinet kvůli jeho vizím.


1) Odpověď Radka Johna na Veciverejne.cz:
2) Následně upravená verze. Pasáž o Pavlu Drobilovi chybí


Druhou věcí, kterou ministr vnitra okomentoval, byla aktuální pozice Pavla Drobila uvnitř ODS. Bývalý ministr životního prostředí se má totiž stát garantem nového projektu odborných komisí občanských demokratů. Ani to však podle Johna není správné. "Angažování Drobila do stranických struktur ODS je věcí ODS a je to signál vůči jejím voličům. Jako zástupce koaličního partnera a jako člověk, který bojuje proti korupci, mohu jen doufat, že ho nenajali kvůli jeho schopnostem zajišťovat peníze."

Nečas ODS nebrání. Zahradil Johnovi vrací úder

Mluvčí premiéra Petra Nečase Jan Osúch sdělil, že se k výrokům Johna nebude předseda vlády vyjadřovat. Celou věc nechtěl komentovat ani sám Pavel Drobil. Redakce obeslala formou sms všechny členy grémia ODS, tedy Miroslavu Němcovou, Pavla Blažka, Jiřího Pospíšila, Alexandra Vondru, Petra Tluchoře, Richarda Svobodu, Miroslava Ouzkého, Přemysla Sobotku a Jana Zahradila.

Odvahu bránit ODS měl z celého grémia pouze Zahradil, který jediný reagoval. A s Johnem se vůbec nemazlil. "To je populismus hrubého zrna. Pan John si zřejmě ještě neuvědomil, že už si nehraje někde v televizi na investigativce, ale že je členem vlády, což vyžaduje mimo jiné nekopat do kotníků koaličního partnera. Pan Bárta by si ho měl srovnat," sdělil ParlamentnímListům.cz Zahradil.

"Věci veřejné asi vyhodnotily celou situaci a pochopily, že někdy je méně více," zareagoval později na informaci, že byla dotyčná pasáž smazána, Přemysl Sobotka.

Krátké détente a pokračování studené války   

Zajímavé je, že upozornění na Johnův rozhovor prostřednictvím jeho oficiálního profilu na Facebooku, přišel jen den poté, co v pondělních komentovaných Událostech, komentářích České televize vyzval ke zklidnění vzájemných mediálních přestřelek mezi koaličními partnery.

"Určitá pyrotechnika tam byla, jak jsme si naše spory s Petrem Nečasem pojmenovali," uvedl předseda Věcí veřejných na ČT. Zároveň také doplnil, že se chce v nejbližších dnech s premiérem sejít a řešit, jak v podobných situacích, která nastala například při volbě policejního prezidenta, postupovat.



"Určitě to už nebude prostřednictvím médií," řekl John. "Nebudeme unavovat obyvatele této země přestřelkami, ale návrhy reforem. Věřím, že od teď už to bude jen lepší. Nechci říkat kupředu levá, ale kupředu pravá," zakončil pondělní vysílání komentovaných Událostí s úsměvem na tváři.

Nečasova slabá pozice

Politolog Josef Mlejnek z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy ovšem připomíná, že Petr Nečas nutně potřebuje Věci veřejné pro udržení vlády a to také může být jedním z faktorů, proč si zástupci Věcí veřejných dovolí kritiku.

"To však VV dobře vědí a tudíž si dokážou "vydupat" takřka vše, co chtějí. Čili Nečasova pozice vůči VV je od začátku slabá, a pokud se politici VV nedopustí nějakého evidentně a prokazatelně nezákonného jednání, nemá na ně premiér žádnou "hůl"," řekl Mlejnek ParlamentnímListům.cz.

Véčka musí zlobit kvůli voličům

Tajemník prezidenta republiky Ladislav Jakl ParlamentnímListům.cz nedávno řekl, že součástí příběhu kolem tzv. aféry Drobil je, že Věci veřejné se do vlády dostaly protestními hlasy a ty hlasy najednou viděly, že Věci veřejné nedělají permanentní revoluci a nějak ve vládě fungují.

"Tyto hlasy se začaly od strany odlévat a tato strana správně pochopila, že musí pro tyto lidi udělat nějaké divadlo, nějaký tanec, aby to nevypadalo, že jde těm dalším ostatním mocným moc na ruku, a tak se před Vánoci odehrála peripetie o důvěře vládě, která měla jediný cíl, aby Věci veřejné ukázaly svým lidem, že zas tak ve vládě nezkrotly. Za dva za tři měsíce budou muset udělat něco podobného, ale to už bude trochu okoukané, za dalších pár měsíců zase a to už bude ještě okoukanější. Nevím, jak dlouho se taková hra dá hrát," řekl Jakl. 

Kauza Drobil je médií používána coby označení pro údajné korupční prostředí na Státním fondu životního prostředí. Na to upozornil jeho bývalý šéf Libor Michálek. Ten tvrdí, že se přes SFŽP měla financovat občanská demokratická strana. Její zástupci všechna Michálkova nařčení odmítnuli. 


Více:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík, Tomáš A. Nový

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…