ČSSD dochází trpělivost: Krev se jí napěnila kvůli Bártovi a Jankovskému

26.01.2011 15:57

ČSSD bude chtít kvůli agentuře ABL, která je podezřelá z nezákonného sledování politiků na radnici Prahy 11, ve sněmovně samostatnou debatu. Dnes to na brífinku ČSSD uvedl stranický místopředseda Lubomír Zaorálek. Sociálisty totiž rozlítilo, že premiér přijal dnes omluvu ministra dopravy Víta Bárty a kauzu se sledováním komunálních politiků ODS tím pokládá za uzavřenou.

ČSSD dochází trpělivost: Krev se jí napěnila kvůli Bártovi a Jankovskému

„Pro nás je lhostejné, jak si premiér řeší vztahy s ministrem Bártou. Nám ale nestačí jen dopis, nebo omluva. Chceme se k tomu vrátit na půdě sněmovny," uvedl Zaorálek.

ABL podle něj prováděla úkony, u nichž byl porušen zákon. Také prý nakupovala informace přímo od policejních zdrojů a tady mohlo dojít ke korupci. Získávání informací na radnici Prahy 11 mohlo navíc podle Zaorálka vést i k vydírání radních.

„Mě naprosto děsí představa, že si někdo takto získává informace, o nichž nevíme, jak se s nimi zachází a které mohou být použity na vydírání politiků. Tam si mohu domyslet, že to mohlo ovlivnit osud dalších zakázek," řekl k tomu Zaorálek již v pondělním rozhovoru Rádia Česko.

SLEDUJEME kauzu ABL

ČSSD bude chtít podle Zaorálka po ministrovi Vítu Bártovi, aby všechny záležitosti kolem případu „dovysvětlil" přímo na půdě Poslanecké sněmovny  Podle jeho soudu je také  naprosto legitimní žádat po něm křeslo. „Nneí možné, aby na takové vysoké funkci byl člověk, který stál za porušením zákonů," dodal k tomu Zaorálek.  

Počínání Jankovského je skandál

Pro sociální demokraty se také stal zcela nedůvěryhodným ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský, který je členem Věcí veřejných. Jde o případ zakázek, které získala jeho někdejší firma Phar Service.

Stínový ministr ČSSD pro místní rozvoj Jiří Zimola dnes Jankovského srovnal s někdejším ministrem dopravy Alešem Řebíčkem (ODS), jehož bývalá firma Viamont po Řebíčkově nástupu do vlády získala lukrativní zakázky. Totéž srovnání pak nabídl novinářům na brífinku strany i Lubomír Zaorálek.

Server Aktuálně.cz totiž  uvedl, že Phar Service získala po Jankovského příchodu do vlády ve velkých pražských nemocnicích zakázky, jejichž hodnota už dohromady dosáhla ke dvěma stovkám miliónů korun. Ministr ale spekulace o tom, že firma profituje z jeho působení ve vládě, odmítá. 

Jankovský: S firmou Phar-Service nemám nic společného   

Informace serveru jsou podle něj zkreslené. "Bezprostředně po své nominaci na pozici ministra pro místní rozvoj, ke které došlo až 30. června 2010, a jejím přijetí koaličními partnery, jsem učinil veškeré právní kroky, abych se vyvázal z firmy Phar-Service a předal ji svému synovi," uvedl dnes Jankovský. O předání firmy rozhodla podle něj valná hromada Phar Service loni 15. července a od té doby nemá s firmou Phar Service nic společného.

Tomu ale ČSSD nevěří. Podle nich Jankovský je naprosto nezpůsobilý něco řešit. Socialisté nyní argumentují tím, že až 42 procent zakázek je nyní podezřelých a ta situace se musí řešit. „Ta situace je vážná a pan ministr se na tom podílí. Chtěl bych jej vyzvat, aby našel odvahu k šetření, jak ty zakázky proběhly. Aby v tomto případu bylo jasno," dodal k tomu Zaorálek s tím, že boj s korupcí nelze od této vlády nyní v žádném případě očekávat.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

4:44 Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

Zdaleka ne všichni dotčení hráči se smířili s policejním konstatováním o konci vyšetřování výbuchů v…