Nobelovka pro Kocába? Politici nechtějí věřit a považují to za žert

27.01.2011 5:19

Mnohým to muselo znít jako vtip. Příznivci Michaela Kocába chtějí navrhnout bývalého ministra a vládního zmocněnce pro menšiny a lidská práva na Nobelovu cenu míru. Českým politikům připadá, že se musí jednat o žert.

Nobelovka pro Kocába? Politici nechtějí věřit a považují to za žert

Nominační dopis pro exministra podepsali Kocábovi někdejší podřízení z Úřadu vlády, předseda Českomoravské psychologické společnosti Jaroslav Šturma, Kocábův spoluhráč z Pražského výběru Klaudius Kryšpín nebo předsedkyně Nadace Anny Politkovské a Asociace Židů z bývalého SSSR Victoria Poupko. Přidaly se i Tanja Lokšina, zástupkyně ředitele moskevské pobočky organizace Human Rights Watch či ruská aktivistka Světlana Gannuškina.

Dobrý vtípek

Čeští politici jsou šokováni, bez ohledu na to, zda patří k pravici nebo levici. Podobnou shodu například mezi ODS a KSČM asi nikdo nepamatuje.

„Když mi tahle informace pípla na mobilu, upřímně jsem se zaradoval. Určitě se totiž obnovila činnost předlistopadového nezávislého recesistického spolku Společnost za veselejší současnost. Nikoho jiného totiž takový vtípek nemohl napadnout," řekl ParlamentnímListům.cz poslanec ODS Jan Vidím.

Hudebník a zastánce menšin by mohl konkurovat siru Nicholasi Wintonovi, který zachránil 669 dětí před holocaustem. Toho na Nobelovu cenu míru navrhl místopředseda Senátu Přemysl Sobotka.

Sám Sobotka reagoval na nominaci Kocába stručně. „Nezlobte se, nechám to bez komentáře," napsal v SMS zprávě redakci.

Copak je apríl?

„To se snad ani nedá komentovat. Jen pokud si chceme udělat další mezinárodní ostudu, je to docela dobrá cesta," sdělila ParlamentnímListůmcz poslankyně KSČM Kateřina Konečná.

Ani v řadách poslanců ČSSD nenašel návrh velkou podporu. „Popravdě řečeno nevím, za co by měl cenu dostat. Mnohem sympatičtější je mi návrh Přemysla Sobotky udělit Nobelovu cenu Nicholasi Wintonovi," domnívá se Jan Hamáček.

Jeho stranický kolega Jeroným Tejc má podobný názor. „Trochu mi přijde, že jsme se stali obětí aprílového žertu. Při vší úctě k panu Kocábovi a jeho činnosti v minulosti jsem názoru, že lze najít kandidáty s daleko většími zásluhami o zlepšení života lidí," tvrdí Tejc.

A co na celou věc říká sám navržený Michael Kocáb? „Mám ostych se o to zajímat, sám jsem na to koukal jako opařený," sdělil serveru Tyden.cz Kocáb. Jeho navrhovatele nyní čeká sbírání dalších podpisů pod nominační dopis, který následně odešlou do Norska.

"Udělení ceny Michaelu Kocábovi by zvýšilo prestiž Nobelova výboru, kterou za poslední desetiletí silně postrádal," zdůvodnil svou podporu návrhu disident Viktor Fainberg. Umělecký fotograf Sergej Melnikoff dokonce nazval Kocába "skvělým synem českého národa".

Čtěte také:
Kocába chtějí nominovat na Nobelovu cenu za mír
Paulczynski (ODS): Chudák Havel. Zase přijde zkrátka

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Urban

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …