Další peripetie kolem ABL. Čerpala informace z databází policie. Nelegálně

27.01.2011 6:30

Podle deníku Mladá fronta Dnes se firma ABL, již vlastnil současný šéf dopravy Vít Bárta (VV), v letech 2006 a 2007 dopouštěla nezákonného jednání tím, že čerpala data z policejních databází. Případ už vyšetřuje policie.

Další peripetie kolem ABL. Čerpala informace z databází policie. Nelegálně

Kauza firmy ABL, bezpečnostní agentury, kterou vlastnil šéf dopravy Vít Bárta (VV), nebere konce.

Poté, co se Bárta v úterý veřejně omluvil za to, že na podzim při schůzce s premiérem Petrem Nečasem (ODS) nesdělil všechny informace, které s kauzou sledování politiků ODS z let 2006 a 2007 souvisely, nyní vychází najevo další aspekt celého případu.

Mladá fronta Dnes, která také jako první na podzim na aféru upozornila, totiž přišla s odhalením, že Bártova firma získávala z policejních databází citlivé osobní údaje. A to je nezákonné.

Sledujeme kauzu ABL

ABL vlastní desítky údajů. Protizákonně

Podle deníku firma ABL získala z policejních databází nelegálně až 78 důvěrných osobních údajů o lidech, které v roce 2006 až 2007 prověřovala v Praze 11.

Právě v době, kdy agentura jednala nezákonně, byl jejím šéfem současný ministr dopravy Vít Bárta. Ten nyní tvrdí, že pokyny k získávání informací z policejních databází nedal. Distancuje se také od detektiva Pavla Pertlíčka, který měl celé sledování na starosti.  

Kdo v ABL chodil zkratkou?

"Získat informaci třeba o tom, komu patří to které auto, můžete poctivou detektivní prací, anebo to vezmete zkratkou (od policie). A jestli se ukáže, že to někdo vzal zkratkou, tak je to samozřejmě špatně. A musí platit padni komu padni," vysvětlil v deníku šéf dopravy.

Celý případ nyní již vyšetřuje policejní inspekce. Policistovi, který údaje vynesl, hrozí obvinění ze zneužití pravomoci a detektivovi trestní stíhání za uplácení.

Na kauze ABL je přitom nejzajímavější skutečnost, že šéf dopravy Bárta se k ní vyjadřuje často velmi rozdílně. Zatímco v sobotních Lidových novinách připustil, že se ABL na sledování politiků podílela, na tiskové konferenci tentýž den něco podobného popřel.

Bárta se omluvil. A jede se dál

V úterý se však nepříliš jasně veřejně omluvil premiéru Nečasovi za to, že jej o celé kauze nedostatečně informoval. Nečas po středečním jednání vlády jeho omluvu přijal s tím, že kauzu má za uzavřenou.

Mnozí politici Bártu vyzývají k dovysvětlení celého případu, jiní žádají přímo rezignaci. Mezi ně se řadí například úřadující šéf sociální demokracie Bohuslav Sobotka nebo poslanec a exministr vnitra František Bublan (ČSSD).

Více čtěte:

Paroubek: Věci veřejné - Agentura Bártových Lží 

Nečas přijal Bártovu omluvu a kauzu ABL považuje za uzavřenou

Vládě by se měla vyslovit nedůvěra, říká Paroubek. Kvůli Bártovi 

Fotokoláž: Petr Mecner

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…