Zakažme komunismus, vyzývá Štětina. Nečas k jeho návrhu mlčí

27.01.2011 8:56

Senátor Jaromír Štětina znovu oživuje snahy zrušit komunistickou stranu. Návrh na to, aby se její existence řešila u soudu, už poslal na vládu. Její šéf Petr Nečas (ODS) se ale k celé věci zatím odmítá vyjadřovat.

Zakažme komunismus, vyzývá Štětina. Nečas k jeho návrhu mlčí

O snahách zrušit komunistickou stranu coby demokracii odporující uskupení se hovoří již léta. V současnosti je znovu oživil senátor Jaromír Štětina (TOP 09). Ten podle Lidových novin tlačí na vládu, aby k Nejvyššímu správnímu soudu podala návrh na pozastavení činnosti KSČ.

Štětina už má návrh

"Podezření, že komunistická strana porušuje ústavu, má posoudit  nezávislý soud," apeluje Štětina na šéfa kabinetu Petra Nečase (ODS). A senátor se do snahy o zrušení strany obul s vervou - připravil už totiž návrh žaloby, kterou by vláda na KSČ měla podat. Ten ale prozatím zůstává na Úřadu vlády.

Právě její šéf  k celé věci prozatím mlčí. "Pan premiér se k tomu nyní nechce vyjadřovat," sdělil Lidovým novinám Nečasův mluvčí Jan Osúch. Jiní členové vlády, třeba ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09), ale Štětinovu iniciativu vítají. "Soud by to měl objasnit, ať je právní jistota," řekl deníku. A snahám řešit KSČ u soudu se nebrání ani Věci veřejné.

Filip: Zrušení KSČ jako krycí manévr?

Samotní zástupci komunistů se ale proti Štětinovým snahám ostře ohrazují. "Kdyby se tím vláda zabývala, chápal bych to jako krycí manévr pro její neschopnost řešit skutečné problémy, jako jsou třeba odchody lékařů," vysvětlil LN svůj postoj šéf strany Vojtěch Filip.

Snahy o zrušení komunistické strany se přitom poprvé objevily už po sametové revoluci v roce 1989. Tehdy však, stejně jako o rok později, nebyly vyslyšeny. V roce 2006 sněmovna hlasovala o zákazu propagace nacismu a komunismu pod hrozbou až osmi let vězení. Kvůli hlasům levice byl však návrh zamítnut.

Loni se Česko a dalších pět zemí snažilo v EU lobbovat za urychlený celoevropský zákaz popírání zločinů komunismu. Evropská komise ale snahy šesti států zamítla.

Články s tématem KSČ ZDE

Více čtěte:

  • Filip: Změna byla nutná. Ta polistopadová je ale změnou k horšímu

  • Historik: Pohraničníci nejsou hrdinové. KSČM navazuje na KSČ  

  • Ať soud rozlouskne, zda je KSČM v souladu s Ústavou, chce kníže 

  • KSČM: Nemůžeme našim dětem zanechat stát bez sociálních jistot 

  • Foto: Hans Štembera

    Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: jas

    migrační pakt

    Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

    9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

    Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …