Studuje vaše dítě na jihu Moravy? Budete mít možná problém

29.01.2011 17:07

Radní v Jihomoravském kraji schválili ve čtvrtek zrušení jedenácti tříd, celkem tak v regionu ubude míst pro 330 žáků. Některá gymnázia tak od letošního září neotevřou. Krok kritizují rodiče i někteří politici.

Studuje vaše dítě na jihu Moravy? Budete mít možná problém

"Důvodem je snaha o zvýšení kvality základního vzdělávání v kraji. Ubývá dětí, a tak se jich mnohde hlásí méně a především gymnázia nemají už tak prestižní výběr. Na některá se dostane téměř každý, kdo se přihlásí," sdělil předseda Výboru pro vzdělávání a výchovu Jihomoravského kraje Jiří Janda.

Podle některých ředitelů místních škol to bude mít dva důsledky: žáci budou muset za svým vzděláním dojíždět a učitelé se právem obávají o svá místo.

Znepokojeni jsou prý rovněž rodiče ve školách, kde třídy osmiletého gymnázia zatím zůstanou zachovány. "Ráda bych dala syna na mikulovské gymnázium, ale všechny ty zvěsti o jeho rušení a pak zase nerušení pověsti školy moc nenahrávají. Byla bych nerada, aby musel třeba v půlce studia najednou dojíždět někam jinam, protože jeho školu zrušili," řekla serveru iDnes.cz jedna z maminek, která si nepřála zveřejnit své jméno.

Zajímáte nás stále méně...

Rozhodnutí bylo i přes tyto výtky schváleno. "Pokud by zůstala zachována stávající síť středních škol, klesne během následujících tří let jejich průměrná naplněnost na 65 procent a ani ne za patnáct let nebudou jejich kapacity naplněny více než z osmdesáti procent," uvedl náměstek hejtmana Stanislav Juránek (KDU-ČSL).

Proti rozhodnutí se staví nejen rodiče, ale i někteří místní politici. Jak ParlamentníListy.cz informoval předseda Strany práv občanů v kraji Marian Keremidský: "Rozhodnutí Rady Jihomoravského kraje směrem ke zrušení jedenácti víceletých gymnázií na území Jihomoravského kraje mě, jakožto bývalého místostarostu města pro oblast školství, přinejmenším zarazila. Nejenže rozhodnutí Rady kraje považuji za nešťastné, je to také signál kraje lidem například znojemského okresu, kde se zavření týká dvou gymnázií: zajímáte nás stále méně."

Rušení tříd by mělo postihnout například Moravský Krumlov, SOŠ Znojmo, anebo gymnázium v Hodoníně a ve Strážnici. 

Snížení počtu osmiletých tříd gymnázií, zřizovaných krajem, je pouze prvním krokem v optimalizaci, kterou musí střední školy kraje projít. Počet prázdných míst ve třídách se totiž stále zvyšuje, nyní jsou kapacity středních škol využity jen ze 75 procent a vyhlídky do budoucna nejsou optimistické, protože základní školy opouští stále nižší počty žáků. Zatímco ještě v roce 2006 dokončilo devátý ročník základní školy v kraji přibližně 12 200 žáků a ve víceletých gymnáziích bylo dalších 1500 žáků stejného věku, v letošním roce bude už ze základních škol vycházet pouze 8500 žáků, přičemž dalších 1400 se již vzdělává na víceletých gymnáziích.

Kam dál?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

11:31 Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

Slovensko zažívá šok z atentátu na svého demokraticky zvoleného premiéra. „Je to odrazem násilného p…