Heger dává lékařům 2 miliardy. Tím je však neukonejší

31.01.2011 8:54

I přesto, že se ministerstvo zdravotnictví pod vedením jeho šéfa Leoše Hegera (TOP 09) rozhodlo nalít do nemocničních kas dvě miliardy korun, nespokojené lékaře neuchlácholilo.

Heger dává lékařům 2 miliardy. Tím je však neukonejší

Ukázal to alespoň průzkum, který si nechaly vypracovat Lidové noviny. Ty oslovily všechny krajské koordinátory Lékařského odborového klubu - Svazu českých lékařů. Ti podle všeho Hegerovu hozenou rukavici vítají, mají k ní ale i velké výhrady.

Docenti by neriskovali zbytečně

"Co mám zatím ohlasy napříč nemocnicemi v republice, tak spíš vyjádříme s návrhem nesouhlas. Nikdo z lékařů ani akademická obec, profesoři, docenti, neriskovali své postavení a kariéru kvůli tomu, aby někomu přidali patnáct korun na hodinu," argumentovala nesouhlas členka předsednictva odborů Marcela Sojáková.

Sledujeme téma EXODUS LÉKAŘŮ

Zástupcům krajů se přitom na Hegerově návrhu nelíbí, že nezaručuje, že peníze, které resort ve prospěch nemocnic uvolní, půjdou přímo na platy lékařů, ani to, že se doktoři, kteří podali výpovědi, budou moci na svá původní pracovní místa vrátit.

Odboráři tak na pondělní schůzce chtějí předložit vlastní, upgradovaný návrh, na vyřešení krizové situace v resortu. "Je to komplexní návrh, který bude zajišťovat zvýšení platů lékařů, návrat lékařů, kteří o to projeví zájem, a bude garantovat, že skutečně proběhne reforma zdravotnictví," nastínil plány odborů šéf České lékařské komory Milan Kubek.

Engel: Jasno musí být do půlky února

Podle šéfa Lékařského odborového klubu Martina Engela musí být krize ve zdravotnictví zažehnána nejpozději do 12. února. V případě, že se do té doby lékaři s vládou dohodnou, skončí prý i s protesty proti přesčasům. Právě na ty si společně se špatnými finančními podmínkami v rámci kampaně Děkujeme, odcházíme stěžovali nejvíce.

V rámci této akce chtělo české nemocnice opustit až několik tisíc lékařů. Ti plánovali například odchod do zahraničí. Jejich plánovaná dezerce přitom mohla ohrozit nejen dlouhodobou, ale i akutní péči o pacienty. Krizová situace hrozila třeba v oblasti neurologie nebo porodnictví.

Více čtěte:

  

Foto: fnbrno.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Další velký plán, jak zatočit s „dezinfem“. Tentokrát od Lipavského. Ozval se smích

22:58 Další velký plán, jak zatočit s „dezinfem“. Tentokrát od Lipavského. Ozval se smích

Piráti představili svůj 12bodový plán pro boj s dezinformacemi, v němž požadují, aby další ministers…