Lokální ODSky spílají straně. Ta jim hrozí za spolupráci s KSČM

02.02.2011 10:36

Protože se místní sdružení ODS na komunální úrovni občas spojují s komunisty, centrála občanských demokratů jim pokládá nůž na krk. Jejich zástupcům se to ale nelíbí.

Lokální ODSky spílají straně. Ta jim hrozí za spolupráci s KSČM

Sama sdružení ale rezolutní krok vedení nechápou. Jedná se třeba o občanské demokraty z Leštiny u Světlé. V jejím čele stojí právě člen ODS Jaromír Vadinský.

Neposlechnete? Pak přijdete o licenci

Výkonná rada ODS v polovině ledna vzkázala svým oblastním sdružením, že pokud do konce února nepřeruší spolupráci s Komunistickou stranou Čech a Moravy, vedení jim odebere licence. Na třicet sdružení po celém Česku nyní řeší, jaký bude jejich osud.

"Jsem z toho dost špatný. V roce 1995 jsem ODS u nás zakládal - a teď to vypadá, že budeme končit," řekl pro on-line deník TÝDEN.CZ Vadinský. Právě jeho zástupcem je Jaromír Adamec, který ve volbách kandidoval za KSČ. 

Komunista byl zvolen. Tak kde je problém?

Vadinský si však nemyslí, že by se kvůli angažmá Adamce vůči straně nějak provinil. "Místní si ho zvolili ve svobodných volbách stejně jako mě. Mnohem horší je to, co ODS udělala v Praze," kritizuje Vadinský koalici ODS a ČSSD v metropoli.

A podobná situace je i ve Středočeském kraji, kde se výhrůžka týká pěti sdružení. "Tady se volí podle lidí, podle toho, co se pro obec udělá, ne podle stranické příslušnosti," zlobí se třeba starosta Zlonic Rudolf Čížek.

Lpění jako kádrování

"Naopak lpění na tom, která strana v radě sedí, mi připomíná bývalé kádrování. ODS tímto ztrácí vizitku slušnosti," zkritizoval stranickou centrálu.

Podle informací serveru TÝDEN.CZ tak většina sdružení nepočítá s tím, že by se mělo od března něco měnit. Nemají prý  totiž podepsanou koaliční smlouvu, a pokud si lidé ve volbách zvolili do vedení komunistu, je to podle nich voličské právo, které je důležitější než stranická příslušnost.

Více čtěte:

Vostrá (KSČM): Pane premiére, chraňte sebe i nás

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…