Vondra řekl, jak se k němu lísal Barták. O ProMoPro to samé

02.02.2011 11:16

Urputně se bránil ministr obrany Alexandr Vondra v rozhovoru pro MF Dnes tomu, že by ve funkci místopředsedy vlády pro evropské záležitosti nesl odpovědnost za rozhodování kolem velkých smluv. Byl prý postaven mimo systém a plnil jen koordinační roli. V rozhovoru, který vedla Barbora Tachecí, přišla řeč i na exnáměstka ministra obrany Martina Bartáka.

Vondra řekl, jak se k němu lísal Barták. O ProMoPro to samé

S odstupem času lze pokládat za záviděníhodnou činnost Alexandra Vondry ve funkci místopředsedy vlády pro evropské záležitosti. V souvislosti s českým předsednictvím v EU se točily stomiliony, ale ten, kdo ho měl na starosti, za jejich vynakládání neodpovídal. Vyplynulo to alespoň z Vondrových odpovědí v rozhovoru Přímo k věci s Barborou Tachecí v MF Dnes.

To, že jsou pod tolik diskutovanou smlouvou s firmou ProMoPro podepsáni tři jeho tehdejší podřízení, podle Vondry neznamená, že by za ni nesl odpovědnost i on. „Systém byl nastaven tak, že neodpovídali mně a já neměl možnost v tomto je kontrolovat, pokud jde o nakládání s finančními prostředky. Metodicky jsem je řídil. Měl jsem koordinační roli. Ale fakticky byli podřízení Úřadu vlády," zopakoval svá předchozí tvrzení Vondra.

SLEDUJEME kauzu Vondra

Vedoucí Úřadu vlády mu řekl, že přímou odpovědnost nenese

Hned poté, co se funkce ujal, se zajímal, proč není ve schvalovací proceduře, pokud jde o základní rozhodování kolem velkých smluv a proč je postaven mimo ten systém. „Śéf Úřadu vlády mi sdělil, že místopředseda vlády za to nenese přímou odpovědnost a je mimo ten systém," přiznal Vondra, s jakým vysvětlením se spokojil.

Hájil se i tím, že neměl žádné ministerstvo a jen zodpovídal za koordinaci příprav, zatímco přímou zodpovědnost za hospodaření nesl vedoucí Úřadu vlády. „Nevím, jakou tam tehdy měli organizační strukturu a jak ten úřad byl řízen," netroufl si komentovat pro ParlamentníListy.cz tehdejší podivuhodnou praxi Vondrův spolustraník Boris Šťastný.

Za své podřízené nemůže člen vlády odpovědnost nenést

„Myslím, že není zcela v silách člena vlády, aby věděl naprosto o všem, co se v jeho resortu děje, proto jsou vnitřně stanoveny odpovědnosti jednotlivců v rámci organizačního řádu. Na druhou stranu má ať už místopředseda vlády či ministr značné personální pravomoci, a tak za lidi, kteří u něj pracují, odpovědnost nemůže nenést," reagoval pro ParlamentníListy.cz exministr dopravy Petr Bendl.

„Samozřejmě, že ministr Vondra nese plnou politickou odpovědnost. Nejednalo se o nevýznamnou a jednorázovou záležitost. Faktury byly viditelně předražené. Měl by neprodleně odstoupit," zdůraznil pro ParlamentníListy.cz Jiří Paroubek, jenž se s činností Úřadu vlády blíže seznámil coby premiér od dubna 2005 do srpna 2006.

Barták mu chtěl dělat prvního náměstka a odpovídat za vše

Vondra v předchozích dnech několikrát naznačil, že za rozpoutáním kauzy může stát jeho předchůdce ve funkci a momentálně „náměstek ministra financí na dovolené" Martin Barták, kterého si ve vedení resortu odmítl ponechat. V rozhovoru byl proto ministr obrany konfrontován s Bartákovými tvrzeními, že pod ním nikdy pracovat nechtěl.

„Projevil zájem mi dělat prvního náměstka se zodpovědností za vše a já jsem měl jiný názor," vyvracel Vondra Bartákovo tvrzení s tím, že není důležité, co k současnému náměstkovi ministra financí cítí, ale důležité je změnit panující poměry na ministerstvu obrany, vytvořit tam systém pro nakládání s majetkem a pro zadávání veřejných zakázek. „Ostatní je politický folklor," dodal.

K věci:

Macek (ODS): Bláboly a vytáčky Alexandra Vondry - odvolat 

Miliony ProMoPra putovaly i do zahraničí. Skončily v Rakousku 

Véčka chtějí vyšetřit "kauzu Vondra" bez úniku médiím 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …