Véčka rokovala s ČSSD. Kvůli přímé volbě prezidenta

02.02.2011 13:16

Kvůli léta probírané přímé volbě prezidenta, jíž se má nyní zabývat sněmovna, se na předem neavizovaném jednání sešli zástupci koaličních VV a opoziční ČSSD. Shodli se na tom, že je třeba zorganizovat širší diskuzi.

Véčka rokovala s ČSSD. Kvůli přímé volbě prezidenta

Sněmovna bude sice přímou volbu prezidenta řešit až odpoledne, už před jednáním se ale o této záležitosti nečekaně bavili zástupci Věcí veřejných i ČSSD.

Podle serveru iDNES.cz se Véčka s ČSSD, která požaduje i omezení imunity hlavy státu a možnost jejího odvolání z funkce, pokud budou prezidenta volit všichni občané, sešla ve středu dopoledne. 

Za VV se podle serveru jednání zúčastnily místopředsedkyně Kateřina Klasnová a Karolína Peake, za sociální demokraty pak přišel jejich úřadující lídr Bohuslav Sobotka a poslanec Jeroným Tejc.

Koalice ČSSD potřebuje 

"Naši zástupci ve vládě budou podporovat dvoukolovou přímou volbu prezidenta, podobně jako je to u voleb do Senátu," řekla iDNES.cz Klasnová. Ta předem neavizovanou schůzku potvrdila, stejně jako Sobotka. Bez dohody s ČSSD nemůže přitom vládní koalice přímou volbu, kterou napsala do svého programového prohlášení i do koaliční smlouvy, prosadit.

Klasnová si schůzku chválí

"Jsem ráda, že jsme se domluvili na tom, že by mělo dojít k širšímu jednání, kterého by se za každou stranu účastnila zhruba pětice lidí, tři politici a dva experti," dodala Klasnová.

Podle ní se na širším sněmovním bude řešit například požadavek sociální demokracie, aby se spolu se způsobem volby prezidenta otevřela i otázka jeho doživotní imunity či možnost odvolání hlavy státu, pokud ji volili všichni občané.

Schůzka napříč politickými stranami by podle odhadu Klasnové mohla být do konce února. Již dříve o ní mluvil i premiér a předseda ODS Petr Nečas, zatím na ni však nedošlo.

Trnitá cesta k přímé volbě

O přímé volbě prezidenta se v rámci českého volebního systému hovoří již řadu let. Protože se však politici dosud neshodli na její přesné podobě, nedostali se tak ani k nutné změně ústavního zákona. Právě ta je pro změnu systému volby hlavy státu nutná.

V souvislosti s osobou budoucího českého prezidenta se dlouhodobě hovoří například o exšéfu Senátu Přemyslu Sobotkovi (ODS) či ekonomu Janu Švejnarovi.

Více čtěte:

Vláda bude jednat o přímé volbě a Dřevěné knize

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zvrhlost!“ Fico vypustil holubici míru. Česká kavárna vybuchla vztekem

19:45 „Zvrhlost!“ Fico vypustil holubici míru. Česká kavárna vybuchla vztekem

Láska je jako mír, musíme za ni bojovat, prohlásil slovenský premiér Robert Fico (Směr) na bratislav…