Petice proti kapitulanství. JXD je lékaři nasr.., proto podepsal

03.02.2011 5:09

Petice. Zakládají se snad všude a ke všemu. I kolem akce děkujeme odcházíme je několik petic. Jen jedna oficiálně protestuje proti této akci. Ostatní byly naopak založeny na její podporu. Tou bílou vránou je petice založená na portálu týdeníku Reflex pod názvem „Protest proti kapitulantství: Vůči nepřijatelnému nátlaku lékařských odborů".

Petice proti kapitulanství. JXD je lékaři nasr.., proto podepsal

Z petic, o nichž se v souvislosti s Děkujeme, odcházíme hovoří, je tahle nejmladší, protože vznikla až 31.ledna. „Nemůžu si připsat autorství k této petici, ale pomáhal jsem formulovat její obsah, v němž si stojím za každým slovem," řekl ParlamentnímListům.cz politolog Bohumil Doležal. Ten je zároveň prvním signatářem petice.

SLEDUJEME téma exodus lékařů

Krom Doležala podepsal i Doležal

V seznamu signatářů můžeme číst známá jména. Svůj podpis připojil například herec Petr Nárožný, Luboš Dobrovský, bývalý ministr obrany ČSFR či třeba katolický kněz Zbigniew Czendlik. Mezi prvními je i novinář J.X. Doležal. „Ad jedna já jsem proti kolektivním akcím zaměstnanců organizovaným centrálně," vysvětlil novinář „velký" důvod proč petici podepsal.

„Tím malým lidským důvodem je, že mě strašně nas*ali ti doktoři tím, jak vydírají přes pacienty s tím, že jiné profesní skupiny, které jsou stejně znevýhodňované jako doktoři v nemocnicích se tak prostě nezachovaly. A tím myslím zdravotní sestry," dodal pro ParlamentníListy.cz J.X. Doležal.

Dále:
Odborář Engel: Nedávali jsme výpovědi proto, abychom přijali ohlodanou kost

Jediná petice proti

Jedno má tato petice se všemi ostatními kolem doktorského odcházení společné. „My, níže podepsaní občané...," píše se shodně v úvodu. Další text už se proti těm zbývajícím peticím profiluje slovy: „....protestujeme proti tomu, že vláda České republiky ustupuje nepřijatelné metodě nátlaku Lékařského odborového klubu na zvýšení platů ve zdravotnictví."

Petenti vyjadřují obavy, že už tím, že bylo lékařům nabídnuto navýšení platů pro tento rok o sumu dvou miliard korun byl dán nebezpečný precedent. „Jsme pobouřeni skutečností, že platové požadavky může prosadit jedině ta skupina zaměstnanců, která má z povahy své profese značnou moc brát si nezúčastněné spoluobčany za rukojmí a vydírá celou společnost tím, že je schopna ohrozit zdravotní péči hromadným a organizovaným odchodem."

Takovou metodu pak odsuzuje petice jako morálně zcela nepřijatelnou a v rozporu s „elementárními hodnotami spravedlnosti a rovnosti před zákonem, na nichž stojí naše demokracie". V závěru signatáři apelují na vládu, „aby podobným praktikám vydírání neustupovala". Pod peticí bylo za její dvoudenní existenci připojeno přes čtrnáct set podpisů a další přibývaly.

Ostatní petice, které jsou na internetu k dohledání si naopak kladou za cíl podpořit požadavky lékařů akci Děkujeme, odcházíme. Nejznámější je petice SOS zdravotnictví, kterou mimo jiné podepsala herečka Tereza Brodská či režisér Dušan Klein. Petici, která má asi jedenatřicet tisíc signatářů, předali její autoři 1. února na úřad vlády.

OBRAZEM SOS zdravotnictví

Sesterská petice je na netu nedohledatelná

Samotný Lékařský odborový klub na serveru Děkujeme odcházíme pověsil petici na svou přímou podporu. Ta má za několikatýdenní existenci méně než šest tisíc signatářů. Malou záhadou mezi „prolékařskými" peticemi je ta, která se jmenuje „Jsem zdravotní sestra a akci Děkujeme, odcházíme plně podporuj". V médiích se objevila informace, že pod peticí je podepsáno už více než osm tisíc zdravotních sester.

Petici založila zdravotní sestra Lenka Bazalová, která je spoluautorkou té s názvem SOS zdravotnictví. Na internetu ta sesterská k mání nicméně běžným způsobem vyhledávání není, a tak lze jen dodat, že stejnojmenná skupina na Facebooku má jen 822 členů. Petice je reakcí na prohlášené České asociace sester, která se postavila proti způsobu nátlaku lékařů v akci Děkujeme, odcházíme.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…