Dáváme lékařům vyšší platy, stejně odcházejí, řekl nám Šmucler

03.02.2011 9:06

Taktika dvou táborů, soupeřících v rámci akce Děkujeme, odcházíme dosáhla pravidel pohádky o Chytré horákyni. Vše je tak nějak napůl, ani spokojeni, ani nespokojeni, ani vítězové, ani poražení. Ale možná že tahle pohádka nakonec dopadne úplně jinak. A vyhraje ten, kdo najde rychlé řešení. Jako nyní v Karlovarském kraji.

Dáváme lékařům vyšší platy, stejně odcházejí, řekl nám Šmucler

Ani ano, ani ne. Karlovarští lékaři jsou sice spokojeni, že se nabídkou ministerstva zdravotnictví přispět na zvýšení jejích platů pohnuly ledy, ale slíbená dvoumiliardová částka se jim zdá směšná.

Generální ředitel Karlovarské krajské nemocnice Zdeněk Horák slibuje kolektivní vyjednávání a přislíbil zvýšení platů nejen lékařům, ale i sestrám. Doktoři však chtějí slíbené peníze jen pro sebe.

I když je ředitel vyzval, aby do poloviny února stáhli své výpovědi, nikdo tak zatím neučinil. V této souvislosti je zajímavé, že v Karlovarském kraji je lékařů, kteří podali výpověď v rámci akce Děkujeme, odcházíme, nejméně v celé republice, pouze 78. Výpověď ovšem dosud nestáhl žádný z nich. A i kdyby je vzali zpět všichni, chybí již v současné době na západě Čech desítky lékařů a sester, o něž se přetahují státní a především soukromá zařízení.

Čtěte také:
Ze soukromých nemocnic lékaři neodcházejí. Privatizovat, radí Šmucler

Jedna z možných variant

Nelze se divit, že politická reprezentace na kraji, která Karlovarskou krajskou nemocnici řídí, už toho má dost a v tichosti spřádá další dějství její privatizace. Zájemců o získání
perspektivního zařízení, do něhož byly v poslední době investovány značné částky, je hned několik. A že zdaleka nejde jenom o nějaké vzdálené vize, prozrazuje i vyjádření
krajského radního Václava Larvy (ČSSD): „Pronájem nemocnice je jednou z možných variant zajištění jejího provozu, jedním ze způsobů řešení situace. Nevztahuje se ale ani ke konkrétnímu zájemci, ani k určitému datu."

Šmucler: Jasné ano

Zcela jasnou odpověď ParlamentnímListům.cz na dotaz, zda má zájem o pronájem chebské či karlovarské nemocnice, ihned poskytl Roman Šmucler (TOP 09): „Zájem o pronájem nemocnice v Chebu máme. Myslíme si, že spojení nemocnic Cheb a Mariánské Lázně je dokonce jedno z mála řešení, jak optimalizovat lůžkovou síť dle přání ministerstva a VZP a zároveň neomezit příliš péči. Obě nemocnice byly roky budovány jako dvě části Okresní nemocnice Cheb, jen by se vše vrátilo, jak bylo."

A na otázku, jaké má prozatím zkušenosti s provozem nemocnice Mariánských Lázních, jejímž je spoluvlastníkem, nám odpověděl: „Provozovat nemocnici v Mariánských Lázních má jeden zásadní problém, co se lékařů týče. Málokdo se chce do města podobné velikosti přistěhovat. Peníze pomáhají jen na chvilku. Poskytujeme platy o dost vyšší, než jsou v Praze, ale to samo o sobě nic neřeší. Kdo se chce stěhovat za penězi, může popojet ještě 15 kilometrů a je v Německu. Bohužel musejí mladí lékaři nyní za atestacemi odcházet vesměs do velkých nemocnic a tam si je buď nechají, anebo si na velké město zvyknou. Toho času jsme ale kompletní a v rámci Děkujeme odcházíme nikdo neodešel. U malé nemocnice ale stačí, aby se jeden lékař rozhodl kamkoli jít (zamiluje se nebo naopak rozvede atd.; přestane se mu u nás líbit) a máte poloprázdné oddělení a nepostavíte služby. Tak to nechci zakřiknout..."

Sledujeme EXODUS lékařů

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hana Čechová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…