Temný démon z ODS: Tak prostě svět běží, páni Engelové a Kubkové

03.02.2011 14:18

Krach čtvrtečního jednání mezi lékaři a ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem (TOP 09) dal průchod celé řadě emocí. Temné síly nepřející dohodě, vydírání, krize zdravotnictví, to je jen zlomek munice létající mezi vládními a lékařskými zákopy. Vinu za krach jednání odmítají všichni. ODS se ohrazuje proti tomu, že by za krach jednání mohli její poslanci. Předseda Asociace Krajů ČR Michal Hašek(ČSSD) pak troubí na poplach.

Temný démon z ODS: Tak prostě svět běží, páni Engelové a Kubkové

Prosí lékaře, ať neodcházejí. "Žádám lékaře, aby i po 1. březnu plnili svoje životní a profesní poslání - zachraňovat ohrožené životy a zdraví pacientů" . Po vládě chce jihočeský hejtman znát krizové scénáře k řešení lékařské péče od 1. března.

Hašek očekává, ministr čeká 

"Očekávám, že nejpozději v pondělí 7.února sdělí premiér Nečas a ministr zdravotnictví, vnitra a obrany jasné a jednoznačné kroky, kterými bude stát řešit od druhé poloviny února blížící se krizi," prohlásil Hašek. V reakci na tuto výzvu už Heger uvedl, že zveřejní čtvrteční nabídku vlády lékařům a dá jim čas, aby ji zvážili. Samotné krizové scnáře pak chce při trvání nedohody řešit v průběhu příštího týdne. 

Reakce ODS na krach jednání
ODS vrací lékařům úder. Navrhne zrušení tabulkových platů

Podle něj vláda zaspala. Nicméně kraje se už na „nejhorší variantu, tedy na masový odchod lékařů v důsledku neschopnosti vlády krizi vyřešit". Hašek pro ParlamentníListy.cz uvedl, že nemocnice v krajích zajistí jen takovou péči, na kterou budou k dispozici lékaři. „Fakultní státní nemocnice budou mít na řadě míst velké problémy samy se sebou a nelze o ně opřít zajištění chybějící akutní lůžkové péče," konstatoval předseda asociace krajů.

Hlava nehlava...

Haškův apel na vládu i protestující lékaře, aby našli cestu k dohodě, se nicméně zatím minul účinkem. Podle předsedy Lékařského odborového klubu Martina Engela už lékaři ustoupili na maximální možnou míru, podle Hegera naopak vystupňovali své požadavky.

Heger nabídl lékařům ob března pro ty nejmladší z nich navýšení platů o 5000 korun měsíčně pro ty nejmladší z nich a o 8000 pro zkušené lékaře. Odbory naopak zdůraznily, že Heger vzal půl miliardy, ze slibovaných dvou miliard, na platy sester.

Nejsem démon, sami jste démoni

Podle člena předsednictva Lékařského odborového klubu Miloše Volemana za nedohodou stojí temné síly kolem ministra, které si dohodu nepřejí. Martin Engel pak jmenoval jako viníky poslance Marka Šnajdra, Borise Šťastného a Tomáše Úlehlu z ODS.

"Je rozdíl mezi vyjednáváním a vydíráním. Obě slova sice začínají na „Vé", ale mají diametrálně odlišný význam. Jediná reforma zdravotnictví, kterou pánové Engel a Kubek chtějí, má název Penize, nebo život. Ani vedení LOK ani vedení ČLK nehnulo od roku 2006 pro přijetí zdravotní reformy prstem. Naopak oba pánové házeli a hází politické reprezentaci klacky pod nohy, přičemž jediným jejich zájmem je kromě politikaření snaha o posílení jejich osobního vlivu a vlivu jim blízkých lidí," prohlásil pro redakci Boris Šťastný.

„To že říkám, že vyděračů se neustupuje, neznamená být temnou silou. Vím, že se to pánům Volemanům, Kubkům a Engelům nelíbí, ale tak svět prostě běží," uzavřel poslanec.

"Kolegové nejsou schopni kompromisu, buď všechno nebo nic, to není kompromis," sdělil ParlamentnímListům.cz Šnajdr, podle kterého to jasně ukazuje, kdo je démon, kterému o dohodu nejde. Úlehla jen konstatoval, že ve všem stojí za ministrem zdravotnictví.

SLEDUJEME téma exodus lékařů

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…