Válka proti Vondrovi? Kalousek se jen směje

04.02.2011 9:13

Válka ve vládě. Vondrův případ je závažnější než kauza Drobil. Nečas obvinil Kalouska z nekolegiality. Vládní vztahy na bodu mrazu. Ministr financí se směje a obvinění o účelovosti počínání jeho útvaru popírá.

Válka proti Vondrovi? Kalousek se jen směje

Kdo rozpoutal kauzu ministra obrany Alexandra Vondry, kvůli půlmiliardové zakázce pro firmu ProMoPro během předsednictví EU? Ministr financí a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek opakovaně odmítá, že to je jeho práce kvůli tomu, že Vondra chtěl změnit systém zadávání zbrojních zakázek.

Sledujeme Kauzu Vondra

"Víte, tomuhle už se já můžu jenom smát. Sám víte, jak to vzniklo: FAÚ (Finanční a analytický útvar ministerstva financí - pozn. red.) šetřil na základě podnětu z privátní banky, protože v té bance došlo k podezřelému převodu peněz podle zákona o praní špinavých peněz," hájí se v rozhovoru pro Lidové noviny Kalousek.

Ministr financí tvrdí, že se jen zastává svých podřízených, kteří dělají profesionálně svou práci. "Jinak beru na vědomí, že ODS je přesvědčena, že pan ministr o ničem nevěděl, u ničeho nebyl, za nic nemůže," rýpl si do vládního kolegy Vondry Kalousek.

Sám Vondra výroky Kalouska komentovat nechce. "K Miroslavu Kalouskovi se vyjadřovat nechci, ale tezi, že se někde ztratily nebo byly zpronevěřeny nebo utraceny stovky milionů, naprosto odmítám," řekl v HN Vondra.

Kalouskův pohled na věc nicméně podporuje i expremiér Mirek Topolánek, který tvrdí, že o podmínkách zakázky pro firmu ProMoPro musel Vondra vědět. Topolánek také v Právu řekl, že ODS Vondrovi nadržuje a nepostupuje tak přísně jako vůči Pavlu Drobilovi.

Více:
Peníze z Vondrova „dealu" mohly být použity jinde, tvrdí Topolánek

Premiér a šéf ODS Petr Nečas již ve čtvrtek prohlásil, že Kalouskovy výroky jsou nekolegiální.

Podrobněji:
Kalousek je nekolegiální, naštval se Nečas

Kalousek totiž ve čtvrtečních Hospodářských novinách prohlásil, že Vondrova kauza je závažnější než předchozí kauza Drobil. Drobil jako ministr životního prostředí již rezignoval poté, co se objevily informace o údajné korupci na Fondu životního prostředí.

Nikdo neměl zkušenost

Kalousek v rozhovoru pro páteční Právo navíc zdůraznil, že rovněž nevěděl, zda náklady na předsednictví EU v první polovině roku 2009 byly vysoké nebo ne. "Z účtu na předsednictví nemůže vyplývat to, co zjistil finanční a analytický útvar. A upřímně řečeno, nikdo z nás neměl zkušenost s předsednictvím Evropské unie. Nikdo z nás nevěděl, jestli ta částka je malá nebo velká," vysvětlil Kalousek.

Kauza Vondry měla začít, když v říjnu ohlásila Komerční banka FAÚ podezřelé operace na kontě firmy ProMoPro. Firma inkasovala od Úřadu vlády 493 až 551 milionu korun, údaje se podle různých médií liší. Na kontě firmy mělo podle LN po zaplacení subdodavateli zůstat 101 milionu korun.

Více:
Kalousek, svědomí ODS: Proč jste Drobila vyhodili a Vondru ne?
SLEDOVALI jsme kauzu Drobil

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ann

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…