Rozpočtový výbor posvětil vydání obligací na 132 miliard

04.02.2011 9:17

Sněmovní rozpočtový výbor v pátek doporučil poslancům schválit návrh zákona, podle kterého bude moci stát vydat dluhopisy za 131,6 miliardy korun na krytí schodku letošního státního rozpočtu.

Rozpočtový výbor posvětil vydání obligací na 132 miliard

Schválený rozpočet předpokládá schodek 135 miliard korun, rozdíl chce vláda vyrovnat jinými způsoby. Nové obligace budou mít splatnost až 55 let.

Předloha je podle ministerstva financí technická, stejně jako daná doba splatnosti. Ministerstvo neplánuje, že by ji využilo. Bude se také snažit o to, aby stejně jako loni na dluhové službě ušetřilo. Pokud by se to podařilo, peníze by se využily ke snížení rozpočtového schodku.

Příspěvek na státní dluh

Emise zvýší státní dluh o 131,6 miliardy korun. Státní dluh Česka se loni zvýšil téměř o 166 miliard na 1,344 bilionu korun. Dluh tvoří dluhy centrální vlády a vzniká především hromaděním schodků státního rozpočtu.

Celkově si chce ministerstvo letos půjčit podle Strategie financování a řízení státního dluhu na rok 2011 až 220 miliard korun.

Související:

Poslanci podpořili vydání dluhopisů za 132 miliard Kč

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tím se Fiala nepochlubil. Drahý účet za energie. Češi zaplatili nejvíc

4:44 Tím se Fiala nepochlubil. Drahý účet za energie. Češi zaplatili nejvíc

Prvenství v rámci všech členských zemí Evropské unie si vydobyla za druhé pololetí minulého roku Čes…