Poslanci schválili: ČOI může zveřejnit prodejce nekvalitních paliv

04.02.2011 15:04

Nekvalitní prodejci benzinu a nafty by se nyní měli obávat toho, že u nich přestanou lidé čepovat. Poslanci dnes totiž schválila novelu, která umožní České obchodní inspekci (ČOI) zveřejňovat podrobnější informace o prodejcích nekvalitního paliva.

Poslanci schválili: ČOI může zveřejnit prodejce nekvalitních paliv

Zákon, který poslanci schválili ve zrychleném režimu, také obsahuje nová opatření proti daňovým únikům. Nyní se jím bude zabývat Senát.

Novela zavádí registr distributorů pohonných hmot. Budou se muset nahlásit na příslušném celním úřadu. Zahraniční firmy, které nemají v tuzemsku sídlo, se budou nahlašovat u Celního úřadu pro Prahu 1.

Pokud vládou navržená novela začne platit, přibude tím České obchodní inspekci (ČOI) nová povinnost. Na internetu totiž bude muset zveřejňovat veškerá pravomocná rozhodnutí týkající se prodejců, u nichž zjistila, že prodávají nevyhovující pohonné hmoty.

Inspekce seznam zveřejnila v lednu

ČOI dříve tvrdila, že jména čerpacích stanic nemůže zveřejňovat, neboť k tomu nemá oporu v legislativě. Nové vedení ČOI ale změnilo názor a v lednu poprvé zveřejnilo seznam čerpacích stanic, u kterých loni inspektoři zjistili nekvalitní pohonné hmoty. 
    

Novela také zavádí nová opatření proti daňovým únikům. Vláda v předkládací zprávě pro poslance uvádí, že v poslední době začali někteří neseriózní podnikatelé obchodovat s pohonnými hmotami, aniž by z nich odváděli daň z přidané hodnoty. "V důsledku těchto praktik byly na některých čerpacích stanicích nerenomovaných firem prodávány pohonné hmoty za nekonkurenčně nižší cenu," dodala k tomu vláda.

Foto: nasepenize.cz

Čtěte také:

Poslanci dnes rozhodovali:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…