Vzpomínáte na buřiče Duška? Radí lékařům hodně přitvrdit

05.02.2011 16:12

V druhé polovině devadesátých let zastavil na pět dní stávkou provoz na železnici. Tehdy byl předsedou Odborového sdružení železničářů. Dnes šéfuje Svazu služeb a dopravy. Radí doktorům přitvrdit, jinak se podle něj Lékařský odborový klub z porážky roky nevzpamatuje.

Vzpomínáte na buřiče Duška? Radí lékařům hodně přitvrdit

"Já si myslím, že by měli přitvrdit. Momentálně něco nastavili, bohužel si myslím, že začali být příliš vstřícní. To se v takovémto souboji může nevyplatit, protože to může být vnímáno jako slabost a já bych řekl, že když přitvrdí a pokusí se zapojit i ostatní, zdravotníky, což působí na veřejnost, tak si myslím, že to můžou vyhrát," shrnul pro ParlamentníListy.cz Dušek taktiku, kterou by lékařům poradil.

Nový vývoj:
Lékaři: Čelíme štvavé kampani. A žalovat nás může každý maniak

Neměli do toho jít sami

Za chybu označil Dušek, že do svého ataku lékaři od počátku nezapojili veškerý zdravotnický personál. „Kdyby ho dnes měli na své straně, tak už mají vyhráno," konstatoval odborový předák. „Každopádně jakýkoliv náznak ústupku už by teď znamenal drtivou porážku a zničení té organizace na roky dopředu," shrnuje Dušek.

SLEDUJEME téma exodus lékařů

To že se jednání mezi lékaři a vládou zaseknou, se podle Duška dalo očekávat. „Nechci se žádné politické strany dotknout, ale i tehdy (stávka železničářů) i dneska se ve vládě objevují ti samí pravicoví komsomolci, kteří toho mnoho nevědí o řízení podniku a o jednání s lidmi," míní pro ParlamentníListy.cz Dušek, podle kterého mnozí z nich ani nevědí nic o zákoníku práce.

Chybí mírotvůrce Lux

Lékaři i vláda mají podle něj jednu nevýhodu: „Oni nemají mírotvůrce Luxe, který ve chvíli kdy někdo hodí kramli do jednání, jako ji tehdy hodil Václav Klaus, aby přišel někdo, kdo tady bude ochoten a schopen udělat parlamentáře," vzpomněl Dušek na stávková vyjednávání kolem železničářů. Tehdy spory urovnal dnes již zesnulý předseda KDU-ČSL Josef Lux. Podle něj dnes onu příslovečnou kramli do jednání hodila tak jako na drahách ODS.

„Dušek je známý tím, že pro "stávku nešel nikdy daleko". Pod jeho vedením si odboráři v roce 1997 pětidenní stávkou vymohli zastavení privatizace drah a odchod generálního ředitele," můžeme se dočíst na internetu. Tehdy byl předsedou Odborového sdružení železničářů, které se ho po dvanácti letech šéfování zbavilo.

OSŽ ho vykoplo, ale dává o sobě vědět

Důvodem byla zpráva revizní komise odborů a ztráta důvěry v souvislosti s investicemi do odborářských hotelů. Dušek čelil obviňování, že se na úkor odborů obohacoval. Téměř před rokem se významněji připomněl, když prohlásil, že České dráhy ovládají homosexuálové.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …