Pořad ČT o kauze Vondra: Zlaté dítě disentu má problém

07.02.2011 7:49

Alexandr Vodra byl "zlatým dítětem disentu". Byl u všeho, co se dělo v rámci pádu režimu a přerodu Československa v moderní stát. Uměl vyjít s každým. Až doteď.

Pořad ČT o kauze Vondra: Zlaté dítě disentu má problém

"Měl trochu jiný přístup, byl z generace, která byla méně politická, chtěla si jen žít svým způsobem," komentovala tehdejšího Vondru novinářka Petruška Šustrová. "Když Václav Havel šel na Hrad, nešlo mu říct: ne, nepůjdu s tebou," povídal o začátku své politické kariéry sám Vondra.

Rekapitulační pořad České televize 168 hodin se podíval na Vondru tehdejšího a Vondru současného, sužovaného důsledky zveřejnění údajné korupční kauzy z dob předsednictví Česka Evropské unii, které měl na starosti.

Nový vývoj:
Podle vnitřních předpisů za zakázky odpovídal Vondra

"U Vondry byla vždy pozoruhodná schopnost vyjít s každým," analyzoval současného ministra obrany komentátor Hospodářských novin Jindřich Šídlo. "On jako jediný vyšel s Havlem, s Klausem, byl v Topolánkově týmu a teď je podporou i pro Nečase. Zvládl boj o alfasamce pravice ve všech kategoriích."

"Má talent spojovat se s lidmi, kteří mu mohou pomoci v kariéře," souhlasila Šustrová. "Ale nemyslím si, že by to bylo od něj účelové."

Přizpůsobivý politik poprvé terčem útoku

Bezproblémový Vondra ale dávno není bezproblémový. Do kauzy s vypůjčením audiovizuální techniky od firmy ProMoPro, která by vyšla levněji, kdyby si ji stát rovnou sám koupil, se zamotává čím dál víc.

"To odstartování kauzy bylo účelové, to je jasné," přitakal Šídlo. "My nemáme ani zdaleka všechny informace. Ministr Vondra na věci má ale jistě podíl." To se začíná projevovat i z jeho pomalu se měnících výroků.

Všichni se na Vondru sesypali

Nejprve tvrdil, že "smlouvu neviděl, nepodepisoval, ani s ní nebyl seznámen". "Když víte, že jste nic špatného neprovedl, tak si to přeci nenecháte líbit," hájil se. Postupně ale raději umlkal.

Proti němu se totiž postavil tehdejší šéf Úřadu vlády Jan Novák, který měl podle Vondry smlouvu na starost. Následoval ho někdejší premiér Mirek Topolánek s tím, že Vondra samozřejmě o všem věděl. Nakonec se přidala i tehdejší Vondrova náměstkyně Jana Hendrichová. Celou věc navíc odstartoval Martin Barták, na kterého předtím Vondra nasypal spoustu podezřelých kauz z dob jeho působení na resortu obrany.

Jediný ministr financí Miroslav Kalousek, který měl podle Vondry o kauze rovněž vědět, zaujímá neutrální postoj. "Tvrdí-li ODS, že s tím ministr Vondra nemá nic společného, tak je to pravda. A pokud není, tak je to jejich věc, ne moje."

Čtěte:

Předsednictví prodražil i Obama. Návštěvu nešlo odmítnout, tvrdí Vondra

Vondra netuneloval, tvrdí šéf ProMoPra. Ve dvou denících

Nový vývoj v kauze Vondra: Našel se anonymní svědek

Kauza Alexandra Vondry

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…