ČSSD nesmí být opozicí, která obchoduje s vládou, varuje Sobotka

07.02.2011 12:41

Sociální demokracie musí být levicovou alternativou obsahu i stylu vládnutí současné pravicové koalice, prohlásil v on-line rozhovoru pro Aktuálně.cz úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Uvedl také, že by přistoupil na požadavky lékařů v nemocnicích, kteří jsou placeni mnohem hůř než jejich kolegové z privátních ambulancí.

ČSSD nesmí být opozicí, která obchoduje s vládou, varuje Sobotka

Sociální demokracie by neměla opouštět či přehodnocovat sociální stát, ale získat společenskou podporu pro jeho další rozvoj. Proto chce kandidát na předsedu ČSSD Bohuslav Sobotka otevřít nová programová témata a získat podporu středních vrstev a mladších voličů. „ČSSD musí být razantní a důslednou programovou opozicí, ne opozicí, která obchoduje s vládou a popírá své ideové principy," uvádí Sobotka v on-line rozhovoru pro Aktuálně.cz.

Je zastáncem nové sociální politiky, která by byla orientovaná především na pracující rodiny s dětmi a spravedlivější daně tak, aby střední vrstvy nebyly jediným sponzorem státu. „Současná vláda si ze středních vrstev udělala daňového soumara, kterému současně zpoplatňuje jednu veřejnou službu za druhou a odřezává ho od jakékoliv možnosti podpory rodiny, dětí či bydlení. To se musí prostě změnit," požaduje nynější šéf ČSSD.

Podporuje lékaře i ochranu životního prostředí

V nynější protestní akci Děkujeme, odcházíme je Sobotka na straně lékařů, protože v nemocnicích jsou odměňováni mnohem hůř než jejich kolegové v privátních ambulancích. „To je nespravedlivé i vzhledem k počtu odpracovaných hodin a náročnosti jejich činnosti. Tuto mzdovou asymetrii je nutno postupně napravit a vláda má k tomu reálné možnosti. Dohoda s lékaři, potřebný kompromis je možný," míní Sobotka.

Vyjádřil se i k tomu, jak by vypadala politika sociální demokracie pod jeho vedením v energetické bezpečnosti či snižování emisí CO2. „ČSSD by měla posílit svůj důraz na ochranu životního prostředí a udržitelný rozvoj, včetně snižování emisí CO2, zatím se nám to příliš nedařilo. Současná vláda se svými tragikomickými ministry životního prostředí nám k tomu poskytuje velký prostor," domnívá se Sobotka.

K věci:

Hašek: Bez pomoci Ratha by Sobotka nesrovnal

Sobotka varuje před divokou privatizací kvůli nedohodě s lékaři 

ČSSD podceňovala inteligenci voličů, kaje se Sobotka 

Foto: Zbyněk Pecák

.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…