Nečasův poradce Julínek: Žádná tragédie, jen bude trochu zmatek

08.02.2011 8:02

Dnes se sejde Bezpečnostní rada státu spolu s hejtmany, aby zmapovala, jak je zajištěna lékařská péče v nemocnicích po případném odchodu asi tří a půl tisíc lékařů po 1. březnu. Jak redakci potvrdil mluvčí vlády Jan Osúch, nejde o pravidelné jednání rady, které by mělo přijímat nějaká konkrétní opatření.

Nečasův poradce Julínek: Žádná tragédie, jen bude trochu zmatek

„Skutečně nejde o jednání Bezpečnostní rady státu, ale o poradu tohoto orgánu s hejtmany," vysvětlil ParlamentnímListům.cz Osúch. Ten současně redakci potvrdil, že jednání tohoto orgánu na Úřadě vlády by v praxi znamenalo zvýšená bezpečnostní opatření. „Vzhledem k povaze jednání nebudou v Poslanecké sněmovně žádná vyšší opatření přijímána," doplnil mluvčí.

Už nyní se nicméně spekuluje, jaké páky má vláda na eliminaci kolapsu nemocniční péče v některých krajích a konkrétně pak i medicínských oborech. Zatímco exministr zdravotnictví David Rath (ČSSD) to vidí na demisi a útěk vlády, Tomáš Julínek (ODS) očekává nejvýš dva měsíce zmatků.

"Obávám se, že pokud doktoři odejdou, zhroutí se zdravotnictví a vláda může tak akorát dát demisi a utéct také," reagoval na dotaz ParlamentníchListů.cz Rath. Podle něj nemá vláda žádné možnosti, jak prostřednictvím své bezpečnostní rady možnou krizi řešit.

"Vojenské zdravotnictví už takřka neexistuje a jeden polní lazaret republiku nezachrání," míní hejtman Středočeského kraje. "Pokud vláda nedostane rozum, tak máme po 1. březnu nejspíš další revoluci," dodal Rath sarkasticky.

SLEDUJEME téma exodus lékařů

Dva měsíce a bude klid

S tím ale nesouhlasí exministr zdravotnictví a poradce premiéra Petra Nečase Tomáš Julínek, podle kterého Rath jen straší. "Nejde o ohrožení akutní péče, jde podle mého střízlivého odhadu o dva měsíce zmatků s lokálním omezením plánované péče," soudí Julínek. Navíc vláda nemá podle něj žádný kompetentní nástroj, jak situaci řešit.

"Většina řešení je v rukou ředitelů, popřípadě zřizovatelů nemocnic," připomíná exministr. „Hlavní subjekty odpovědné za zajištění péče jsou zdravotní pojišťovny, které mohou situaci díky velkému počtu smluvních partnerů hravě zvládnout," myslí si Julínek.

Žádná hrozba, jen přehnaná výhrůžka

Podle něj jde o situaci, kdy jen lékařské odbory ruku v ruce s Českou lékařskou komorou zašli se svou „výhrůžkou, ne hrozbou", příliš daleko.

„Je potřeba zůstat v mezích zákonů, reality, zdravého rozumu a respektu k povinnostem i právům zaměstnanců, zaměstnavatelů, ministrů i vlády a situace se zklidní," konstatoval pro ParlamentníListy.cz Julínek. "Podle mého hodnocení nesplňuje odborářská akce podmínky pro žádný stupeň krizové situace," dodal exministr..

Julínek je přesvědčený, že odborářský atak úmyslně cílí na vládu, a to i přesto, že kompetentní určovat platy je ředitel nemocnice. „Média pak v honbě za senzacemi krizi ve zdravotnictví zveličují a vytváří opravdu crazy virtuální situaci," uzavřel exministr s tím, že peávě toto je to, oč odborářům běží.

Kdo z exministrů je pravdě blíž, ukážou následující týdny. Přesto už v pondělí zasedly krajské bezpečnostní rady Jihomoravského, Plzeňského a kraje Vysočina. Zatímco v Plzni věří, že dokážou nutnou akutní péči udržet dalších třicet dní po odchodu lékařů, Vysočina informuje, že z pěti nemocnic bude v plném provozu jen jedna. Dohromady zde totiž odchází ze všech nemocnic 58 procent lékařů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …