Paroubek některým straníkům vadí. Padla slova o vyloučení

08.02.2011 5:30

Ústeckými sociálními demokraty hýbou vášně, které obrací směrem k expředsedovi strany Jiřímu Paroubkovi a někdejšímu stranickému PR manažerovi Petru Dimunovi. Zatímco o vyloučení Dimuna z ČSSD v místě jeho bydliště už se živě hovoří, nyní vyšlo najevo, že by podobný zvrat mohl potkat i Paroubka. Ten prý ale o žádných krocích, jež by to naznačovaly, neví.

Paroubek některým straníkům vadí. Padla slova o vyloučení

"Pan Paroubek skutečně neustále uráží členy naší organizace, bude třeba ho řešit. A stejným měřítkem, jako řešíval podobné záležitosti dříve on - byl schopný vyloučit i tři lidi najednou. Dnes proto chceme o nějakém postupu proti Jiřímu Paroubkovi jednat," uvedl v pondělí pro ParlamentníListy.cz předseda ústecké ČSSD Arno Fišera. Naznačil, že trpělivost místních členů přetéká.

"Sice to není u nás možné, ale bude-li se situace dále hrotit, uvažovali bychom i o jeho vyloučení ze strany," dodal Fišera.

Zakázaná tiskovka

Averze pokročila do stádia, že Jiří Paroubek nebyl v pondělí vpuštěn do zasedací místnosti v místním sídle strany, kde chtěl udělat s bývalým krajským předsedou strany Petrem Bendou pravidelnou tiskovu konferenci. Nové vedení ústecké ČSSD mu tak naznačilo, že ztrácí vliv a moc. Teď by mohlo vše vyvrcholit tím, že Paroubka dokonce ze strany vyloučí.

Související: Paroubek už nerozhoduje. Ústečtí ho nepustili do zasedačky


Mohlo, ale v tuto chvíli to není možné. I pokud by byl splněný náležitý legislativni postup s tím spojený, severočeši se mohou jen usnést na dalších krocích a případně přenést doporučení.

"Pan Paroubek je totiž stále členem ČSSD v Praze 5. Vyloučit by ho musela tedy jejich organizace," vysvětlil redakci Arno Fišera. A v Praze o tom, že by mohl být Paroubek vyloučen, nikdo nic neví.


Praha považuje Paroubkovo vyloučení za vtip

"To je asi nějaká skrytá kamera, ne?" reagoval na dotaz ParlamentníchListů.cz předseda pražské ČSSD Petr Hulinský. O ničem podobném prý neslyšel a pokládá to za naprostý nesmysl srovnatelný s výletem na Měsíc.

Ani předseda místní organizace Prahy 5 Barrandov Michal Šesták o vyloučení Jiřího Paroubka ještě v pondělí po poledni nic nevěděl. "K tomuto návrhu jsem zatím žádné podklady neobdržel," reagoval na SMS zprávu ParlamentníchListů.cz.

A co na to říká Jiří Paroubek? "Nevím, proč bych měl být vyloučený, nikdo mě o ničem takovém neinformoval, ani proti mně nepodnikl v tomto směru žádné úkony," shrnul pro ParlamentníListy.cz. I když není členem ústecké organizace, přesto se jako poslanec za Ústecký kraj může jednání místní ČSSD zúčastňovat.

Přestože se však kvůli své kandidatuře do Poslanecké sněmovny na sever Čech i přestěhoval, kvůli neustále se zvyšujícím vnitrostranickým šarvátkám se dá asi jen velmi nepravděpodobně očekávat, že by Jiří Paroubek pod tíhou všech těchto okolností požádal nyní o přestup z pražské organizace ČSSD. V Praze totiž podle všeho zatím s podporou může počítat.

Kubera: Jsem rád za každého nového občana Teplic, i nepřizpůsobivého

Není ale ani zcela jisté, zda skutečně mají oba manželé Jiří a Petra Paroubkovi v Ústeckém kraji trvalé bydliště. "Zákon na ochranu osobních údajů nedovolí, abych takovou informaci zjišťoval a předával dál. Nicméně jestli je u nás přihlášen k trvalému pobytu pan Paroubek nebo jen jeho žena, je mně celkem jedno. Za každého nového člověka, který k nám přichází, jsem vděčný. A dokonce i v případě, jde-li i o nepřizpůsobivé občany," vyjádřil se pro ParlamentníListy.cz senátor a primátor Teplic Jaroslav Kubera (ODS).

Paroubkova pozice v ČSSD je nyní spíš taková, že i on sám hovoří o izolaci. Spolu s ním o vliv přicházejí i jeho bývalí spojenci. Po nedávném pádu Petra Bendy minulý týden klášterecká buňka ČSSD odhlasovala, že zruší členství Petru Dimunovi - bývalému PR tajemníkovi Jiřího Paroubka.


Související:


Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…