Rath ještě přitvrdil. Našel v ČSSD pátou kolonu pravice

07.02.2011 16:44

Středočeský hejtman se zřejmě nejvýrazněji opřel do kandidáta na šéfa ČSSD Michala Haška. Ten je podle Davida Ratha svolný k zákulisním dohodám s koaličními stranami a svůj osobní prospěch povyšuje nad zájmy voličů sociální demokracie.

Rath ještě přitvrdil. Našel v ČSSD pátou kolonu pravice

V ČSSD skončily krajské konference a zbývá už jen volební sjezd. V březnu se v Brně rozhodne, kdo se stane novým předsedou a prvním místopředsedou. Zda Bohuslav Sobotka s Davidem Rathem, či Michal Hašek se Zdeňkem Škromachem. Sobotka se nechal slyšet, že je schopen zajistit straně v příštích volbách čtyřicet procent hlasů. Rath zase napadl Haškovo křídlo, které obviňuje z kolaborace. 

Situace je zatím vyrovnaná a po vítězszví Bohuslava Sobotky na středočeské konferenci mají oba kandidáti po sedmi nominacích. A v boji začíná přituhovat. David Rath dokonce mluví o páté koloně a místopředsedu Milana Urbana obviňuje ze smypatií k ODS a TOP 09. A nejen jeho, ale i Michala Haška.

Související: Tentokrát se směje David Rath. U něj doma Hašek propadl


Soutěž ČSSD obohatí

"Čtyřicet procent hlasů není nic nerealistického za předpokladu, že budeme důslednou a tvrdou opozicí. Bohužel páté kolony máme v podobě těch, co chtějí dělat zákulisní dohody a obchody s vládními stranami.a mají tendenci osobní prospěch povýšit nad zájmy našich voličů. Je to vlastně i přístup Michala Haška," řekl serveru ParlamentníListy.cz David Rath a byl to asi jeho nejvýraznější útok na stranického kolegu.


"Otevřenou soutěž o předsedu ČSSD považuji za celkem obohacující. K takové soutěži patří i určitá prohlášení. Delegáti se budou moci rozhodnout mezi tandemem Hašek - Škromach, versus Sobotka - Rath. Co říká Rath mě celkem nezajímá, ale mělo by to zajímat Sobotku, protože ho to podle mého názoru poškozuje. Ale poškozuje to i celou sociální demokracii," míní místopředseda strany Milan Urban, který patří v rámci sociální demokracie k Haškovu křídlu.

Čtyřicet procent může strana získat

Podle místopředsedy ČSSD Romana Onderky získali oba kandidáti srovnatelnou podporu a rozhodovat by měly jejich vystoupení na sjezdu a schopnost přesvědčit delegáty o koncepcích a představě budoucnosti ČSSD. 

"Jsem předně velice rád, že sociální demokracie dokáže nalézt dva vyrovnané a kvalitní kandidáty, kteří mezi sebou dokážou vést slušnou kandidátskou kampaň bez podpásových útoků a dalších špinavostí," uvedl pro ParlamentníListy.cz Onderka, který dodal, že zisk čtyřiceti procent pro ČSSD je reálný jak se Sobotkou, tak s Haškem v čele.

"Michal Hašek, který dle mého názoru představuje se svým Desaterem ČSSD nové generace lepší alternativu budoucnosti ČSSD. Nicméně, o tom všem se rozhodne až na sjezdu. Výroky kolegy Ratha si nezaslouží komentář, a to již dlouhodobě, nicméně on je se svou politickou historií zřejmě posledním, kdo by měl kohokoli nazývat trojským koněm ODS a TOP 09," nechal se slyšet závěrem brněnský primátor Onderka.

Spolupráce s intelektuály

"Nechci hodnotit výroky jednotlivých členů ve středních Čechách. O jejich podpoře vypovídá tajné hlasování na krajské konferenci. Pokud se týká cíle, který vytyčil Bohouš Sobotka, považuji jej za reálný, zejména pokud bude pravicová vláda nadále provádět hloupou a nespravedlivou politiku. Souhlasím s ní, že je potřeba oslovit nové voliče a spolupracovat na inovaci našeho programu s levicovými intelektuály, kteří nejsou spjati žádným způsobem s ČSSD, jako je třeba profesor Keller a Bělohradský," řekl ParlamentnímListům.cz stínový ministr vnitra Jeroným Tejc.

Na prohlášení spolustraníků odmítl reagovat jihočeský hejtman Jiří Zimola. Podle něho to před březnovým volebním sjezdem nemá smysl. "Věřím v kolektivní rozum delegátů a schopnost rozeznat, kdo jen planě mluví a za koho mluví činy. Já osobně jsem připraven ČSSD a našim voličům nabídnout sociálně demokratický program v moderním balení," vysvětlil redakci jihočeský hejtman Jiří Zimola.

Stejně tak exministr vnitra František Bublan považuje řeči před sjezdem za nehodné komentáři. "Důležitá bude následná a nabídka nové politiky, která musí nahradit současné prapodivnosti," sdělil stručně ParlamentímListům.cz.


Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Urban

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…