Brněnští onkologové se bouří: "Cizí" pacienty po 1. březnu odmítneme

08.02.2011 13:22

I přesto, že jednání mezi lékařskými odbory a resortem zdravotnictví neberou konce, zatím nedospěla k žádnému konkrétnímu výsledku. Někteří z lékařů tak již nastiňují své plány, jak budou pracovat po krizovém 1. březnu. A ty příliš optimistické nejsou.

Brněnští onkologové se bouří: "Cizí" pacienty po 1. březnu odmítneme

Situace v českém zdravotnictví bude po 1. březnu možná skutečně tragická. Výhružky lékařů, že bude ohrožena nejen dlouhodobá, ale i akutní péče o pacienty, se totiž zřejmě stanou realitou.

SLEDUJEME téma exodus lékařů

Důkazem této pravděpodobné situace může být i oznámení lékařů Masarykova onkologického ústavu v Brně. Ti v něm uvedli, že pokud budou do jejich zařízení po 1. březnu dováženi pacienti spadající pod jiné ústavy, nebudou ošetřováni.

Péče se zhroutí. Lékaři budou jen přihlížet?

"Pokud skutečně po 1. 3. 2011 dojde k úplnému nebo částečnému zhroucení péče, odmítáme přebírat péči o neonkologické pacienty z jiných pracovišť a ani se nebudeme osobně podílet na zdravotní péči v jiných zdravotních zařízení," napsal kolektiv lékařů brněnské onkologie ve svém prohlášení, které uveřejnil web dekujeme-odchazime.cz.

V něm brněnští onkologové také apelují na vedení resortu zdravotnictví, aby vzniklou patovou situaci řešili ne krizovými scénáři, ale takovými kroky, které by zamezily ohrožení zdraví pacientů.

Bulovka povolila

Jiná situace je však třeba na pražské Bulovce. Zdejší porodnice vyhrožovala, že po 1. březnu také nebude přijímat "cizí" rodičky; nyní ale obrátila.

Celá kampaň Děkujeme, odcházíme, v rámci níž se chystají české nemocnice opustit až tisíce lékařů, má za cíl přesvědčit vedení resortu zdravotnictví, že lékaři pracují v neadekvátních finančních i obecně pracovních podmínkách.

Kubek chce záruky

Ač však na základě kampaně došlo již k mnoha jednáním mezi lékařskými odbory a šéfem resortu zdravotnictví Leošem Hegerem (TOP 09), k jednoznačné dohodě strany nedospěly. Heger sice lékařům slíbil až dvoumiliardový příspěvek na jejich platy, podle šéfa ČLK Milana Kubka jim však nedal dostatečné záruky.

Do celé situace se navíc vložily i zdravotní sestry. Ty podle šéfky České asociace sester Dany Juráskové pracují také za méně peněz, než by odpovídalo náročnosti jejich povolání. Měly by tak prý dostat přidáno také.

Více čtěte:

  • Hnusné a nefér? Bulvár vyděsil čtenáře smrtí novorozeňat
  • Plzeňský kraj vyzrál nad exodem. Péče zajištěna
  • Lékaři dostali nabídku, která se neodmítá. Zatím v Plzni
  • Foto: Hans Štembera

    Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: jas

    Radek Rozvoral byl položen dotaz

    koalice

    K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

    13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

    Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…