Pražské volby byly nefér. Máme znalecké posudky určené soudu

09.02.2011 7:35

Experti oslovení Ústavním soudem dávají za pravdu Straně zelených a dalším, jež se dožadují zrušení výsledků loňských voleb do pražského zastupitelstva.

Pražské volby byly nefér. Máme znalecké posudky určené soudu

Šance malých stran na opakování voleb do zastupitelstva Prahy rostou. Ústavní soud se před klíčovým jednáním o platnosti voleb zeptal dvou znalců, zda rozdělení volebních obvodů znevýhodnilo strany, které si na loňské říjnové volby stěžují. Od obou oslovených politologů dostal jasnou odpověď. Ano.

Redakci serveru ParlamentníListy.cz se oba dokumenty podařilo získat. Stejně jako i znění stížnosti, kterou k Ústavnímu soudu podala Strana zelených, Věci veřejné a další partaje, které tvrdí, že rozdělení obvodů odporuje české ústavě.

Oba znalci se shodli, že kandidáti díky rozparcelování Prahy na sedm volebních celků museli získat více hlasů než je zákonných pět procent - v některých případech až osm procent. Přitom v různých obvodech stačil na zisk mandátů rozdílný počet hlasů. Například v šestém obvodu 50 605, ve třetím více než 59 tisíc hlasů.

Strana zelených a další stěžovatelé se tudíž podle posudků cítí poškozeni po právu.

Související s volbami v Praze:


„Pokud je přirozený práh vyšší než zákonem stanovená 5procentní klauzule, což bylo výše prokázáno, je nezpochybnitelné, že pro strany ‚oscilující okolo 5 procent‘ je rozdělení města na menší obvody nevýhodou," uvádí ve třináctistránkovém posudku docent Tomáš Lebeda z Univerzity Palackého v Olomouci.

Odborník na volební systémy Lebeda už v listopadu řekl pro ParlamentníListy.cz, že by stěžovatelé mohli uspět kvůli porušení principů rovnosti volebního práva. Nyní, jako poradce soudu, se drží s komentáři zkrátka.

Informace určené pro soud

„Nechci říkat víc, než jsem napsal v posudku. Navíc mě zaráží, že posudek koluje mezi novináři," řekl Lebeda redakci. Také druhý z politologů - doktor Jan Outlý z Metropolitní univerzity Praha - nechce své závěry komentovat: „Nezlobte se, já jsem to psal pro soudce."

Outlý uvádí, že rozdělení na malé obvody by mohlo malé straně prospět, kdyby všichni její voliči byli koncentrováni právě v onom hlasovacím obvodu. Ale to se nestalo.

Jeden obvod by dostal zelené i VV na magistrát

Výsledky loňských voleb přepočtené na hlasování v jednom obvodu ukazují, že by vláda magistrátu v takovém případě vypadala docela jinak. ODS a ČSSD, které nyní společně ovládají radu města, by neměly pro svou koalici dostatek hlasů.

Outlý i Lebeda totiž spočítali, že do zastupitelstva by se právě na úkor velkých stran dostala Strana zelených i Věci veřejné, obě se čtyřmi mandáty.

Právník zelených je spokojený. Ale jen napůl

Právník zelených Pavel Uhl, který stížnost napsal, tak může být spokojený. I když, jak sám dodává, jen částečně. „Ty posudky nám dokládají naše skutková tvrzení a potvrzují dopady rozdělení volebních obvodů," řekl serveru ParlamentníListy.cz Uhl, podle jehož stížnosti údajně volby porušily ústavu v sedmi bodech.

„Spokojený můžu být jen částečně, protože znalci-politologové z principu věci nehovoří a ani nemohli hovořit o právních dopadech rozdělení Prahy na obvody," dodal.

A právě tuto otázku si plénum Ústavního soudu položí. Je možné, aby Praha - byť v souladu se zákonem o hlavním městě - rozparcelovala volební obvody vzhledem k prokázaným důsledkům?

Podle ověřených informací serveru ParlamentníListy.cz se odpověď dozvíme do konce února.


Čtěte také:


Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Černý

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…