Bartoš byl v záznamech rozvědky neoprávněně, rozhodl soud

08.02.2011 15:39

Podle úterního rozhodnutí pražského Vrchního soudu byl občanskodemokratický poslanec v databázi vojenské kotrarozvědky uveden neoprávněně. S tajnou službou prý nespolupracoval.

Bartoš byl v záznamech rozvědky neoprávněně, rozhodl soud

Poslanec ODS Walter Bartoš si může oddychnout. Podle verdiktu Vrchního soudu v Praze byl totiž v záznamech komunistické vojenské kontrarozvědky (VKR)  jako důvěrník evidován neoprávněně.

Soud tak v odvolacím jednání potvrdil verdikt pražského městského soudu z června 2009. Rozhodnutí je pravomocné.

Obvinění poslanci ztížilo život

Poslanec v minulosti uvedl, že mu evidence v protokolech kontrarozvědky značně zkomplikovala život.

To, že se v záznamech VKR objevil, se podle něj podepsalo i na jeho zdravotním stavu. Bartoš ještě před rozhodnutím soudu zveřejnil záznamy, které na něj VKR vedla.

Podle poslanců i bývalého ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) Pavla Žáčka z nich vyplývá, že s touto tajnou službou nespolupracoval.

Chyběl prý i podpis

Bartoš již dříve uvedl, že v záznamech nikde není jeho podpis. Do evidence se prý dostal na základě udání kamaráda, což zjistil až ze samotného spisu.

Skutečnost, že se o něho VKR zajímala, si Bartoš vysvětluje tím, že sloužil u raketového vojska. Informace ze spisu o tom, že Bartoš předal kontrarozvědce některé zprávy ústně, označil poslanec za "ideologický balast".

Walter Bartoš je český politik, od roku 1998 působí jako poslanec za ODS. V minulosti pracoval také třeba na zastupitelstvu města Strážnice.

Více čtěte:

Bartoš chce schůzku K9. Kvůli přijímačkám

reklama

autor: jas

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…