Benešová se musí Vesecké a spol. omluvit, rozhodl soud

08.02.2011 16:42

AKTUALIZOVÁNO Bývalá nejvyšší státní zástupkyně Renáta Vesecká může jásat. Vyhrála totiž soudní spor, a tak se jí i dalším žalobcům musí její předchůdkyně Marie Benešová omluvit za výroky o justiční mafii. Informace přinesla jako první Česká televize.

Benešová se musí Vesecké a spol. omluvit, rozhodl soud

Někdejší šéfka státních zástupců Marie Benešová se musí Renátě Vesecké a dalším žalobcům omluvit za výroky, kterými je obvinila z ovlivňování některých případů, například vyšetřování údajné korupční kauzy senátora a někdejšího vicepremiéra Jiřího Čunka.

V březnu 2009 zrušil prvoinstanční verdikt středočeského soudce Vojtěcha Cepla, který stejně jako loni žalobu Vesecké a jejích kolegů zamítl.

Vrchní soud: Cepl chyboval

Podle vrchního soudu Cepl závažně chyboval, nerespektoval některá práva účastníků soudní pře a spekuloval. Odvolací senát mu proto případ odebral, Ústavní soud mu ho však následně vrátil.

Benešová v prosinci 2007 označila v souvislosti s Čunkovou kauzou Veseckou, jejího náměstka Karla Černovského, bývalého místopředsedu Nejvyššího soudu Pavla Kučeru, exministra spravedlnosti Pavla Němce, náměstka pražského vrchního státního zástupce Libora Grygárka, šéfa jihomoravských státních zástupců Petra Coufala a žalobce Arifa Salichova za "zákulisní justiční mafií, která se snaží justici plně ovládnout, aby sloužila v zájmu vládnoucí garnitury".

Prvoinstanční soud vyhověl pouze Grygárkovi, Benešnová se mu následně omluvila. Coufal a Salichov před druhým kolem sporu žaloby stáhly.

Andělová znovu na scéně

Odvolací senát v úterý také znovu vyslechl ostravskou krajskou státní zástupkyni Zlatuši Andělovou, která u krajského soudu popsala setkání několika justičních představitelů, na kterých se probíralo Čunkovo vyšetřování.

Na základě jejího svědectví také kárný senát pražského vrchního soudu nepravomocně zbavil funkce soudce Kučeru s tím, že vyšetřování údajné korupční kauzy opravdu ovlivňoval.

Čtěte také
Benešová se omlouvat nemusí. Vesecká a spol. prohráli  

reklama

autor: jas

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…