O insolvenčním zákonu bude hlasováno už v pátek

08.02.2011 15:07

Poslanci by měli už v pátek rozhodovat o vládní novele insolvenčního zákona. Novela musí být podle ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS) přijata do konce března a proto dnes navrhl zkrácení lhůty mezi druhým a třetím čtením. Poslanci mu návrh schválili.

O insolvenčním zákonu bude hlasováno už v pátek

Současná podoba insolvenčního zákona brání věřitelům napadat pohledávky svých konkurentů, i když jsou podle jejich názoru neoprávněné. Popírat výši a pořadí přihlášených pohledávek může v současné době pouze dlužník a insolvenční správce. Insolvenční zákon tak věřitelům nedává účinnou ochranu. Na to ale reagoval Ústavní soud.

Ten nedávno některá ustanovení zákona zrušil s účinností od letošního dubna. Kabinet proto nynějším zákonem reagoval na toto rozhodnutí soudu.

Předloha nyní obnovuje právo věřitelů popírat pohledávky jiných věřitelů a má posílit jejich postavení v insolvenčním řízení. 
    

Jediný pozměňovací návrh k předloze podal sněmovní ústavně právní výbor. Doporučil zmírnit omezení pro věřitele, kteří pohledávky jiných věřitelů popírají.
    

Pokud totiž  insolvenční správce uznal velké pohledávky, měl současný stav dopad do majetku ostatních věřitelů. Sněmovna ale tak minulou úpravu normy upravila zcela záměrně a úmyslně, protože ho někteří věřitelé zneužívali a konkurz prodlužovali. Ústavní soud však dospěl k závěru, že toto opatření naopak chrání majetková práva věřitelů.

Poslanci rozhodli:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

4:44 Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

Zdaleka ne všichni dotčení hráči se smířili s policejním konstatováním o konci vyšetřování výbuchů v…