Nezaměstnanost v lednu stoupla. Je těsně pod deseti procenty

08.02.2011 17:01

Téměř každý desátý člověk v produktivním věku je přihlášen na úřadech práce. Na jedno volné místo čeká více než osmnáct uchazečů, uvedl pro server Euro.cz analytik Citfinu Tomáš Volf.

Nezaměstnanost v lednu stoupla. Je těsně pod deseti procenty

Počet lidí bez práce stoupl podle údajů ministerstva práce a sociálních věcí v lednu na 571 863. Nezaměstnanost tak dosáhla 9,7 procenta, což je o desetinu více, než tomu bylo v prosinci minulého roku. „Na jedno místo čeká 18,2 uchazeče. Počet volných pracovních míst sice rostl, ale jen velmi málo na 31 393, což je druhý nejhorší výsledek za poslední rok," informoval analytik Citfinu Tomáš Volf.

„Lednový nárůst počtu nezaměstnaných tlumil fakt, že v prosinci došlo k přesunu nárůstu nezaměstnanosti v čase právě z ledna do prosince. Velká část lidí se totiž přihlásila na úřady práce koncem roku, kvůli změnám ve výpočtu výplaty dávek v nezaměstnanosti. Od Nového roku platí jiné podmínky, na kterých by zkrátka tratili," upřesnil ekonom pro Euro.cz.

Končily smlouvy na dobu určitou a přišlo propouštění ve státním sektoru

Dalším důvodem nárůstu nezaměstnanosti byla podle Volfa tuhá zima. Lednové počasí vystavilo stop stavebním a zemědělským pracím. „Zároveň sklonek roku znamená tradičně také konec smluv na dobu určitou, které nebyly prodlouženy, což tlačí počet lidí bez práce vzhůru," konstatoval analytik.

„Firmy rovněž přehodnocují personální otázky. Jakákoli větší změna v počtu zaměstnanců a jejich struktuře tedy ve firmě přichází právě koncem roku. Lidé, kterým nebyly prodlouženy smlouvy, míří rovnou ze zaměstnání na úřad práce. A v neposlední řadě je stále ve hře propouštění ve státním sektoru," doplnil.

Ke zlepšení situace na trhu práce dojde nejspíš až v příštím roce

Experti očekávají zásadnější změnu k lepšímu na trhu práce teprve tehdy, až se k růstu HDP přidá rostoucí spotřeba domácností a vlády. „Trendové zlepšení situace na trhu práce tak očekáváme nejdříve v druhé polovině letošního roku a spíše až v roce 2012," uzavřel hlavní ekonom Raiffeisenbank Pavel Mertlík.

K věci:

Mladí těžko shánějí práci. Loňský rok byl jeden z nejhorších 

Lidé zapsaní na úřadu práce do konce roku si mohou dál přivydělávat 

Nezaměstnanost klesla. Důvod k radosti ale není 

Foto: mpsv.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…