Epopej už je v Praze. Převoz ale provázely komplikace

08.02.2011 17:54

Monumentální dílo malíře Alfonse Muchy dorazilo po peripetiích s převozem z Moravského Krumlova do metropole. Ani zde však zřejmě nebude na dlouho.

Epopej už je v Praze. Převoz ale provázely komplikace

Rozsáhlé dílo Alfonse Muchy Slovanská epopej je terčem dlouhodobého sporu mezi Moravským Krumlovem a Prahou.

Pět pláten, na nichž je dílo vyvedeno, v úterý přitom právě z Moravy dorazilo do metropole. Moravský Krumlov ale již nyní plánuje budoucí převoz pláten zpět. 

Muchovo dílo řešili i právníci

Při úterním stěhování díla ale nastaly komplikace. Kamiony, které měly plátna do hlavního města odvést, totiž neměly povolení ke vjezdu do Moravského Krumlova a proto byly zastaveny před městem. Strážníci posléze dvě vozidla pustili, stěhování se ale zdrželo.


Stěhování pěti pláten tak místo v osm hodin začalo až v devět. Deportace děl sice nakonec protesty odpůrců neprovázely, u brány zámeckého parku v Krumlově se ale shromáždili zdejší obyvatelé, kteří Prahu hodnotili nevybíravými poznámkami.

Mnoho krumlovských občanů si totiž myslí, že Praha díla na Moravu už nikdy nevrátí. Krumlovský starosta má stejné obavy.

Z Krumlova do Prahy a zase zpět


Muchovy obrazy přitom mají být rozvinuty v pražském Veletržním paláci a případně zrestaurovány. Poté by se měly vrátit na Moravu, kde mají být vystaveny společně se zbývajícími 15 plátny na krumlovském zámku.

 V září nebo říjnu se přitom Epopej má opět vrátit do Prahy - a to do doby, než dojde k rekonstrukci moravskokrumlovského zámku. Pokud do této doby  nebude v metropoli vytvořen adekvátní pavilon pro dílo tak, jak to požadoval už jeho autor, vrátí se zřejmě na Moravu.

Více čtěte:

  • Besser má řešení pro Epopej. Zpět do Krumlova, ale až po opravě zámku
  • Epopej zůstane, Hašek se se Svobodou dohodnul
  • Primátor Svoboda: Minimálně do léta se Epopej stěhovat nebude
  • Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: jas

    komunikace

    Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

    18:40 Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

    Předseda hnutí ANO Andrej Babiš nepřestává ve své kritice vlády Petra Fialy (ODS); vzal si na mušku …