Moravec míří mezi Romy. Do Bydžova vezme i Johna

09.02.2011 12:16

Bezpečnostní situace v Novém Bydžově bude tahákem nedělních Otázek Václava Moravce. Ty se budou natáčet za účasti místních přímo ve zdejším měststkém divadle. Vzhledem k účasti starosty Pavla Loudy i zřejmě i místních Romů tak možná bude v neděli na obrazovkách ČT docela živo.

Moravec míří mezi Romy. Do Bydžova vezme i Johna

Nový Bydžov na Královéhradecku čekají v blízké budoucnosti dvě zásadní události. Zatímco na březnový pochod Vandasovy DSSS by zdejší osazenstvo radnice nejraději zapomnělo, na tuto neděli se naopak velmi těší. O bezpečnostní problematice Nového Bydžova se totiž bude hovořit na obrazovkách veřejnoprávní ČT. Tým moderátora Václava Moravce se rozhodl odvysílat speciální díl OVM přímo z městského Jiráskova divadla za účasti hlavních aktérů.

"Je to pro nás velmi důležitá návštěva. Podstatné je, že natáčení proběhne za účasti veřejnosti. Má to jen jednu malou chybu, sál Jiráskova divadla má kapacitu okolo osmdesáti míst, což je bohužel docela málo," řekl ParlamentnímListům.cz místostarosta Bydžova Bohumil Orel (nez.). Radnice prý už zaznamenala enormní zájem o účast na natáčení mezi místními občany. Ti budou v sále zřejmě dost slyšet.

SLEDUJEME téma Romové v Bydžově

"Vedení města bude na natáčení zastoupené samozřejmě panem starostou Loudou, budu tam i já a účast přislíbili i lidé z vedení místního oddělení Policie ČR. Ohledně účasti druhé strany, tedy zástupců zdejší romské komunity, bohužel zatím nevím nic konkrétního. S nimi budeme jednat na naší pravidelné schůzce tento pátek, takže uvidíme, jestli do Jiráskova divadla také přijdou," doplnil místostarosta.

Romové už jsou na novináře alergičtí

Blesková anketa mezi místními obyvateli ukázala, že o natáčení ostře sledovaného diskusního pořadu veřejnoprávní televize zatím příliš neví. "Něco jsem zaslechla, ale nic konkrétního, jen že by zas měla přijet televize," řekla ParlamentnímListům.cz jedna z obyvatelek východočeského městečka. Podobně se vyjadřovali i ostatní.

Napsali jsme:
Bydžov po setmění: I pár metrů raději autem
Drsný Bydžov na vlastní kůži: Náš fotograf čelil výhrůžkám Romů
Ujasněte si, co je rasismus, zastává se Řápková starosty z Bydžova

Na přítomnost novinářů a televizních štábu si už občané Bydžova zvykli, jedním dechem ale dodávají, že zrovna takto se jejich město proslavit nemuselo. Na zájem sdělovacích prostředků ale začínají být poněkud alergičtí zdejší Romové. "Já se jim v podstatě nedivím, bohužel to považují za naši iniciativu. Za starostou neustále někdo chodí a žádá ho, aby za nimi ty novináře pořád neposílal," uvedl místostarosta Orel.

John versus Tejc

Tým České televize se pro natáčení OVM přímo v Bydžově údajně rozhodl poté, co problematika získala celostátní rozměr. "Je to velmi zajímavé téma, mimo jiné osobním angažováním ministra vnitra Radka Johna. Problematikou sociálně vyloučených lokalit se zabýváme asi tak dvakrát, třikrát do roka, takže se nám to hodí do plánu. Řekli jsme si, že nejlepší bude udělat natáčení přímo v místě, aby k tématu mohli promluvit i místní," řekl ParlamentnímListům.cz dramaturg pořadu Čestmír Franěk.

ČT zatím bohužel nemá přesný seznam hostů, kteří vystoupí v bloku věnovaném Novému Bydžovu a začleňování všeobecně. "Dva hosté jsou dosud v jednání, takže jména zatím neprozradím, více budeme vědět v pátek. Někdy musíme potvrzovat účast až v pátek. Řeknu jen, že se bude jednat o odborníky v této oblasti," uvedl Franěk. Potvrzená je naopak účast starosty a ministra vnitra Johna. Jeho protějškem bude stínový ministr vnitra za ČSSD Jeroným Tejc.

Městečko Nový Bydžov na Královéhradecku se dostalo do hledáčku médií loni na podzim. Důvodem je prohlášení starosty Pavla Loudy, kterým reagoval na zhoršující se bezpečnostní situaci ve městě. Tu má podle starosty na svědomí hlavně místní romská komunita, a zvláště nově přibyvší Romové ze Slovenska. Problémy podle místních začaly asi před dvěma lety.

K rázným slovům, podle nevládních organizací rasistickým výrokům, přimělo starostu znásilnění jednadvacetileté ženy jedním z Romů. "Cikáni otravují, znásilňují a kradou," napsal starosta v reakci na to na radniční web a začal podnikat rozhodné kroky. Po konzultaci s bývalou chomutovskou primátorkou Ivanou Řápkovou (ODS) začali strážníci ve spolupráci se sociálkou podnikat kontroly v místních hernách a gamblerům, kteří pobírají sociální dávky, tyto nemilosrdně odebírat.

Situace v Novém Bydžově chce k sebeprezentaci využít i DSSS Tomáše Vandase. Radikálové ohlásili na 12. března pochod městem, chtějí se podle svých slov seznámit s bezpečnostní situací ve městě. Týmu starosty Loudy se prý nepodařilo pochodu zabránit ani zablokovat termín pro jinou akci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…