Komunisté skrečovali sněmovnu. Kvůli zákonu o svých zločinech

09.02.2011 15:43

Poslanci odpoledne jednali jen půl hodiny. Těsně před třetí hodinou odpolední si totiž vzali přestávku na jednání klubu komunisté, čímž fakticky ukončili schůzi. Zákonodárci přitom měli jednat do 16:00. Na programu byl ale zákon o protikomunistickém odboji a toho se komunisté asi zalekli.

Komunisté skrečovali sněmovnu. Kvůli zákonu o svých zločinech

Předseda poslanců KSČM Pavel Kováčik požádal krátce před 15. hodinou o sedmdesátiminutovou přestávku na jednání klubu, čímž fakticky ukončil středeční schůzi poslanců. Jak je totiž zvykem, předsedající schůze, kterou byla Kateřina Klasnová (VV), pauzu na jednání klubu přidělila.

Důvodem k přerušení jednání byl návrh zákona o protikomunistickém odboji, který měla sněmovna odpoledne na programu.

To se ale zřejmě nelíbilo předsedovi poslaneckého klubu ODS Petru Tluchořovi. Ten si okamžitě vzal slovo. "Já samozřejmě nijak nezpochybňuji právo poslanců komunistické strany vzít si přestávku na poradu poslaneckého klubu," zmínil. Je ale prý přesvědčen, že se jedná o snahu bránit přijetí zákona o třetím odboji.

"To, že tomu komunistická strana brání - tomu rozumím také. Ale jsem přesvědčen o tom, že se nepodaří tomu zabránit. My jsme připraveni tento zákon přijmout, i kdyby se komunisté na hlavu stavěli," burácel Tluchoř. Komunisté na to ale nijak nereagovali. V 16:00 hodin přitom měli poslanci skončit kvůli zasedání vlády, které mělo začít v půl páté.

Gazdík: Bombardují nás anonymy

Místopředsedkyně sněmovny za Věci Veřejné Kateřina Klasnová později pro Radiožurnál přiznala, že obstrukce ze strany poslanců KSČM očekávala.

„Je to škoda, protože se to dostane na pořad schůze pravděpodobně zase až v březnu. Mohlo se to dostat už do druhého čtení, aby se s tím postoupilo, protože já skutečně cítím jako velice důležitou tu morální satisfakci lidem, kteří 21 let čekají na to, aby se český národ vyrovnal se svojí minulostí," uvedla Klasnová.

Více:

I podle předsedy klubu TOP 09 a Starostů Petra Gazdíka jde o evidentní snahu o obstrukci a snahu zabránit přijetí zákona. "Já sám jsem zaznamenal, že skutečně ten zákon budí emoce a všichni bývalí funkcionáři komunistické strany, kteří dostali strach z toho, že by konečně byly aspoň morálně napraveny křivdy, které kdysi způsobili, tak bombardují naše poslance hnusnými anonymními výhrůžkami," řekl Gazdík.

Protikomunističtí aktivisté by mohli mít výsady válečných veteránů

Zákon o protikomunistickém odboji předložila vláda. Ta by měla lidem, kteří aktivně bojovali proti komunismu, přinést postavení válečných veteránů a tím i výhody ve zdravotní péči.

Vyjádření komunistů zde:

Sněmovna už jednou návrh o protikomunistickém odboji posuzovala, ale tehdy šlo o senátní normu. Horní komora se ale po volbách, ve kterých získala levice většinu, rozhodla předlohu stáhnout. Zákon podle vládní koalice musí jasně vymezit pojem odboj a odpor a také nabídnout odbojářům víc než jen příplatek na lázně a odznak.

Média tento týden dokonce uvedla, že koalice se shodla na tom, že by se příjmy bývalých funkcionářů Komunistické strany Československa (KSČ) a také zaměstnanců komunistické Státní bezpečnosti (StB) každý měsíc krátily. Tyto peníze by pak dostali lidé, kteří proti komunismu bojovali. Čeští politici se touto myšlenkou inspirovali v Polsku, kde podobná úprava již platí.

S normou mají problém i sociální demokraté

Dá se však předpokládat, že ani po úpravách zákona se s komunistickými hlasy počítat nemůže. Podle nich se totiž dokonce i sami historici na podobě zákona neshodnou. Se současnou podobou návrhu mají problém i sociální demokraté. Možnost, že by se na odškodnění obětí komunismu podíleli tehdejší vysocí funkcionáři KSČ nebo StB, považují za spornou.

Podle úřadujícího místopředsedy ČSSD Bohuslava Sobotky bude těžké rozlišit, kdo z nich by přispívat měl a kdo už ne. „Je otázka, jestli více škodil funkcionář StB nebo řadový člen, nebo dokonce donašeč, který komunistické policii donášel na své spolupracovníky nebo spolužáky. Myslím si, že tohle jsou věci, o kterých bude potřeba debatovat. Já bych na první úroveň kladl otázku právního státu a ústavních principů. Myslím si, že možná by se podařilo zdroje na podporu obětí komunistického režimu najít způsobem, který bude v souladu s principy právního státu," uvedl Sobotka pro Český rozhlas.


Jednání sněmovny:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…