Očekávala jsem od komunistů obstrukce, přiznala k třetímu odboji Klasnová

09.02.2011 17:21

Poslanci mají nový problém. Tím je zákon o protikomunistickém odboji. Komunisté nepřímo dali najevo, že jim zákon vadí a tak dnes ve sněmovně kvůli normě udělali obranný tah ve formě obstrukce. Zákon ale nevoní ani sociálním demokratům. Petr Gazdík dokonce řekl, že poslanci TOP 09 dostávají od bývalých funkcionářů KSČ "hnusné anonymní výhrůžky."

Očekávala jsem od komunistů obstrukce, přiznala k třetímu odboji Klasnová

Přímo výbušninou se stává pro poslance zákon o protikomunistickém odboji, který do sněmovny dnes předložila vláda. Norma by přitom měla lidem, kteří aktivně bojovali proti komunismu, přinést postavení válečných veteránů a tím i výhody ve zdravotní péči. Jenže kvůli novým možným úpravám v zákoně, které by měly podle komunistů poškodit bývalé funkcionáře KSČ, dnes ve sněmovně komunisté obstruovali a projednávání pro ně nepříjemného zákona přesunuli na březen.

Komunisté přitom dali najevo svoji nevoli k zákonu poměrně nevinně a to když si před začátkem projednávaní zákona o třetím odboji ve sněmovně vzali přestávku na klub a schůze sněmovny tak  náhle skončila předčasně. Poslanci totiž kvůli zasedání vlády měli jednat dnes jen do 16:00 hodin. 

Souvisejíící:

Místopředsedkyně sněmovny za Věci Veřejné Kateřina Klasnová k tomu pro Radiožurnál přiznala, že obstrukce ze strany poslanců KSČM očekávala.

„Je to škoda, protože se to dostane na pořad schůze pravděpodobně zase až v březnu. Mohlo se to dostat už do druhého čtení, aby se s tím postoupilo, protože já skutečně cítím jako velice důležitou tu morální satisfakci lidem, kteří 21 let čekají na to, aby se český národ vyrovnal se svojí minulostí," uvedla Klasnová.

Gazdík: Bombardují nás hnusnými anonymy

I podle předsedy klubu TOP 09 a Starostů Petra Gazdíka jde o evidentní snahu o obstrukci a snahu zabránit přijetí zákona. "Já sám jsem zaznamenal, že skutečně ten zákon budí emoce a všichni bývalí funkcionáři komunistické strany, kteří dostali strach z toho, že by konečně byly aspoň morálně napraveny křivdy, které kdysi způsobili, tak bombardují naše poslance hnusnými anonymními výhrůžkami," řekl Gazdík.

Koalice chce totiž zákon upravit tak, že by se příjmy bývalých funkcionářů Komunistické strany Československa (KSČ) a také zaměstnanců komunistické Státní bezpečnosti (StB) každý měsíc krátily. Tyto peníze by pak dostali lidé, kteří proti komunismu skutečně bojovali. Čeští politici se touto myšlenkou údajně inspirovali v Polsku, kde podobná úprava již platí.

Kováčik: Občané by neměli být skupinově trestáni za minulost

Komunisté obstrukce ale nijak nezastírají „Objevily se v posledních dnech různé zvěsti, různé zprávy, které hovoří o tom, že by snad v rámci tohoto návrhu měly být některé skupiny občanů skupinově trestány za minulost. To je pro nás naprosto nepřijatelné," vysvětlil Českému rozhlasu předseda klubu poslanců KSČM Pavel Kováčik. Pokud podle něj nikdo z někdejší KSČ a bezpečnostních složek nebyl řádně odsouzen, neexistuje pak právo takového člověka trestat odebíráním části důchodu nebo částečným zdaněním.

Vyjádření komunistů zde:

Se současnou podobou návrhu mají ale kupodivu problém i sociální demokraté. Možnost, že by se na odškodnění obětí komunismu podíleli tehdejší vysocí funkcionáři KSČ nebo StB, považují za spornou. Podle úřadujícího místopředsedy ČSSD Bohuslava Sobotky bude těžké rozlišit, kdo z nich by přispívat měl a kdo už ne.

Sobotka: Musíme ctít právní stát

„Je otázka, jestli více škodil funkcionář StB nebo řadový člen, nebo dokonce donašeč, který komunistické policii donášel na své spolupracovníky nebo spolužáky. Myslím si, že tohle jsou věci, o kterých bude potřeba debatovat. Já bych na první úroveň kladl otázku právního státu a ústavních principů. Myslím si, že možná by se podařilo zdroje na podporu obětí komunistického režimu najít způsobem, který bude v souladu s principy právního státu," uvedl Sobotka pro rozhlas.

Sněmovna už jednou návrh o protikomunistickém odboji posuzovala, ale tehdy šlo o senátní normu. Horní komora se ale po volbách, ve kterých získala levice většinu, rozhodla předlohu stáhnout.  Navíc zákon podle koalice musí jasně vymezit pojem odboj a odpor a také nabídnout odbojářům víc než jen příplatek na lázně a odznak.

Jednání sněmovny:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…