To si netroufnete, říká Kalousek poslancům. Ti by rádi vyšší plat

10.02.2011 10:44

Snížili si platy o deset procent, nakonec mají díky své nedbalosti méně o dvacet procent. Navrhnout nové hlasování o platech poslanců si však zřejmě nikdo netroufne. Ostatně - ministr financí Miroslav Kalousek by jim vstříc vyšel jen s malou pravděpodobností.

To si netroufnete, říká Kalousek poslancům. Ti by rádi vyšší plat

Čeští zákonodárci si omylem škrtli víc peněz, než původně chtěli. Náhrady, které jsou součástí jejich příjmu, v odhlasovaném úsporném zákonu podlehly odvodům na sociální a zdravotní pojištění.

Teď, když poslanci dostali první výplatu tohoto roku, se nestačí divit. A obviňují z toho ministra fianncí Miroslava Kalouska (TOP 09). Ten se ale směje.

"Nevím, proč všichni teď říkají, že jsem někoho podfoukl. Jasně jsem prohlásil, že náhrady budou zdaněny jako příjem," uvedl Kalousek pro MF DNES s tím, že někteří poslanci velmi plamenně prohlašovali, že šetřit se musí, ale když to poznali na své peněžence, stěžují si, že tolik to zase být nemuselo.

"Domnívám se, že však nikdo z nich nepřijde s návrhem, aby se o platech jednalo znovu - bylo by velmi problematické jim vyjít vstříc. A toho si je každý snad vědomý," vzkázal ministr financí ParlamentnímListům.cz.

Čtěte také:
Kalousek nás doběhl. Poslanci si stěžují na snížení platů

Úředníci, na které máme dohlížet, berou víc než my

Přesto se pachutí poslanci netají. Například Marek Benda (ODS) se domnívá, že stav, kdy mají úředníci vyšší platy než jejich ministr nebo poslanec, kteří je mají kontrolovat, je nenormální.

"A navíc - pokud něco má být náhradou výdajů, pak je nesmyslné z toho platit sociální a zdravotní pojištění. Pokud už je platíme, tak by se asi náhrady měly rovnou začlenit do platu. Osobně si však nemyslím, že by byla ve sněmovně vůle se tím dále zabývat," sdělil ParlamentnímListům.cz Benda. Přiznal, že menší obsah peněženek poslanců je vlastně jejich vina. Měli totiž číst pozorněji, co schvalují. 

"Je pitomé brát poslancům, když ředitelé státních firem mají neskutečné peníze. Snižuje se tím váha poslanců a otevírá se riziko korupce," postěžoval si přesto i Vítězslav Jandák (ČSSD). Podle něj je snižování platů pokrytectvím a laciným podlézáním voličům.

"Kdyby všichni poslanci přitom pracovali řádně a schvalovali zákony, které by byly lidem užitečné a k prospěchu, věřím, že by tím udělali pro voliče všichni poslanci daleko víc. A lidé by jim odpustili, i kdyby brali třeba milion," řekl Jandák. Prosazovat jakékoli změny však on osobně nebude - napravit by to podle nějměli ti, co se na změnách podíleli.

"Já plně toto rozhodnutí respektuji, i když se čeští poslanci dostali na nejnižší platovou úroveň politiků v Evropě," shrnul Vítezslav Jandák.

Čtvrteční sněmovna:
Poslanci si stěžovali: Ve sněmovně nesedí nikdo z vlády. Pak přišel Kalousek

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

5:30 Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

Sněmovnou schválená senátní novela má umožnit, aby stomatologové ze zemí mimo Evropskou unii měli je…