Primátor Svoboda nakrmil slona. A pohovořil o lékařích

10.02.2011 15:07

ParlamentníListy.cz přinesly v exkluzivní spolupráci s portálem Lidé.cz online rozhovor s pražským primátorem Bohuslavem Svobodou. Čtenářům se pochlubil, že poprvé v životě krmil slova, nastínil, kam pojede na dovolenou. A rozhovořil se i o odcházejících lékařích.

Primátor Svoboda nakrmil slona. A pohovořil o lékařích

"Zdravím Vás, mám se velmi dobře," odpověděl primátor na úvodní konverzační otázku. "Byl jsem ráno v ZOO, která dostala první elektromobil, byl nádherný den a prvně v životě jsem krmil slony."

Ze svého osobního života tazatelům nastínil rovněž, jak se chystá trávit léto. "Na léto se pochopitelně těším, protože je předpoklad, že to bude období pracovně a životně klidnější," napsal. "Jinak já sám preferuji dovolenou v zimních měsících, protože velmi rád lyžuji. Dovolenou v létě téměř zaručeně strávím na horách horskou turistikou a ježděním na kole."

Přidat by měli dostat všichni

Primátor Svoboda promluvil i o exodu lékařů v rámci výzvy Děkujeme, odcházíme. Už dříve deklaroval, že s požadavky lékařů souhlasí, ale s formou protestu rozhodně ne. "Jsem přesvědčen o tom, že současná krize zdravottnictví bude mít řešení a že stát i lékaři najdou společnou řeč. Je to nutné pro nás pro všechny, protože každý z nás může být za hodinu pacient, ať je politik nebo lékař."

Zvýšení platů, kterého se ve čtvrtek zdravotní sestry oficiálně vzdaly, by ale přál všem pracovníkům v oboru. Prý si to rozhodně nezaslouží jen lékaři. "Jsem přesvědčen o tom, že ve zdravotnictví musí působit fungujícví tým a podle mého názoru zvýšení platů se musí týkat všech členů týmu od nejnižších pomocníků, přes sestry a nelékařské profese až k profesorům."

Více: Průlom ve vyjednávání s lékaři: Sestry se vzdaly peněz navíc

SLEDUJEME téma: exodus lékařů

Lékaři pracují fyzicky. Politici jen diskutují

Svoboda je původně lékař, gynekolog-porodník, specialista v oboru. Jeho přerod v primátora hlavního města byl prý náročný, jde totiž o diametrálně odlišnou profesi. "Funkce primátora je práce, která je velmi odlišná od všech činností, které jsem doposud dělal. Je náročná časově a psychicky na rozdíl od mého původního povolání, které vyžadovalo i fyzické předpoklady," vysvětlil.

"To, co je také jiné, je to, že mnoho času je nutné strávit diskusemi a jednáními, jejichž smysluplnost je sporná. Ale to zřejmě do práce, která má vc sobě politickou složku, patří."

Čtěte také o primátorovi:

Od novorozence bych neodešel, říká Svoboda. Jiní ale ano

Primátor Svoboda: Tendr na čističku zrušit, nebo přepracovat

Primátor Svoboda vytváří protikorupční tým. Bude v něm Sokol i Zámečník

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …