Boj o důkazy v kauze Barták. Zpravodajci je brání před policií

11.02.2011 6:32

To, že se o údajné korupční kauze kolem nákupu Tater na čas přestalo mluvit, neznamená, že policie v této aféře zaspala. Právě vyšetřovatelé mají ale paradoxně problém se získáváním informací k případu.

Boj o důkazy v kauze Barták. Zpravodajci je brání před policií

Kauzu podivného nákupu nákladních vozidel Tatra v posledních týdnech a měsících zastínily aféry jiné. Například ta kolem exšéfa životního prostředí Pavla Drobila (ODS) nebo jeho partajního kolegy a ministra obrany Alexandra Vondry.

Sledujeme kauzu Vondra

Sledujeme kauzu Drobil

Sledujeme kauzu ABL

Právě podivná zakázka na nákup Tater, která je vyšetřovaná kvůli podezření na korupční jednání, se ale znovu dostává do hledáčku médií.

Zpravodajci se brání

A to proto, že i přesto, že policie požádala Vojenské zpravodajství (VZ) o vydání dokumentů, které by jí pomohly rozplést okolnosti kauzy, neuspěla. VZ totiž jejich zpřístupnění brání a odvolává se při tom na zákon. Oficiální odpověď ale policie zatím neobdržela. Informuje o tom páteční Mladá fronta Dnes.

Hlavním aktérem kauzy údajné korupce při nákupu nákladních vozidel Tatra je někdejší ministr obrany Martin Barták, kterého bývalý velvyslanec USA v České republice a člen vedení automobilky Tatra William Cabaniss obvinil, že po něm chtěl peníze v souvislosti s armádní zakázkou. Barták to ale popírá. 

Sledujeme kauzu Barták

Dalšími podezřelými jsou Petr Ptáček ze společnosti Praga a podnikatel zajišťující zbrojní zakázky Michal Smrž. Podle státního zástupce Dušana Táborského, který případ dozoruje, oba podnikatelé vedení Tatry postupně kontaktovali s určitou nabídkou v souvislosti s armádní zakázkou ještě před Bartákem. 

Podle deníku  v případu na policii koncem vypovídal bývalý šéf vojenské tajné služby Miroslav Krejčík, který byl kvůli kauze zbaven mlčenlivosti. Detektivům prý řekl, že na Vojenském zpravodajství leží stovky stran odposlechů, které nashromáždili zpravodajci v letech 2006 a 2007 v souvislosti se zakázkou na tatrovky. 

Odposlechy? V těch jsou všichni, míní Krejčík

"V odposleších se podle něj (Krejčíka) objevují zbrojaři, lobbisté i úředníci ministerstva obrany včetně tehdejšího náměstka Bartáka," řekl listu zdroj  obeznámený s vyšetřováním. Podle něj odposlechy nedokazují přímo trestnou činnost. Dokládají však vztahy mezi jednotlivými lidmi v době nákupu 556 nákladních automobilů Tatra pro armádu, což by detektivům podle deníku pomohlo při vyšetřování.

Zda však za údajnou korupcí stojí právě bývalý šéf obrany Martin Barták, ukáže právě až další průběh vyšetřování. Za Bartáka se přitom v minulosti postavil expremiér Mirek Topolánek (ODS). Ten se protikorupční policii sám přihlásil, aby mu poskytl alibi.

Více čtěte:

Další nahrávka potvrzuje korupci v kauze Barták 

Bratři "Topol" a "Kalous" jdou spolu po Vondrovi. Paroubka to baví 

Foto: vlada.cz


    

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …