Akce lékařů má zásadní přesah. Nejde o sobectví, ale o princip

11.02.2011 11:18

Proti lékařům, kteří požadují zlepšení svých pracovních podmínek, se rozjela silná dehonestační kampaň. Podle komentáře politologa Jelínka pro deník Právo se k těmto praktikám neměli snížit politici a státní úředníci, kteří by měli zohledňovat zákonnost a morálku.

Akce lékařů má zásadní přesah. Nejde o sobectví, ale o princip

Protestující lékaři se ozvali nejen za sebe, stejně nedocenění jsou u nás experti ve školství a výzkumu. „Lékařská akce má zásadní přesah. Nejde o sobectví, ale o princip. Tím spíš je ostudné, jak jsou lékaři stále častěji líčeni jako egoističtí hazardéři s lidskými životy," tvrdí v komentáři pro deník Právo politolog Lukáš Jelínek.

Vadí mu, jak je debata o barbarském vztahu ke vzdělání a ke vzdělancům přebíjena uměle podbízenou nevraživostí mezi jednotlivými skupinami. „Proti lékařům jsou poštvávány zdravotní sestry, dobře čitelná je též snaha vnést paniku mezi pacienty. Padla už také výzva k sestavení seznamu doktorů-nelidů," poukazuje Jelínek na jednu z absurdit.

Stejně jako na lékaře se útočilo na státní zaměstnance či ekology

Komentátor připomíná, že diváky dehonestační kampaně nejsme poprvé. Zmiňuje státní zaměstnance, kteří byli obviňováni, že se do Prahy sjíždějí za nákupy. „Když se ozvou ekologové s poukazem na právní a finanční mezery při výstavbě dálnic, mají hned na svědomí oběti dopravních nehod na přetížených silnicích," podotýká komentátor.

Podle něj je nedostatek argumentů suplován kbelíky špíny. „Dvojnásob však mrzí, když se k těmto praktikám sníží stát, který by měl zohledňovat nejen názory širokého spektra občanů, ale především zákonnost a morálku," míní Jelínek a doporučuje, abychom si příště všímali, až zase uslyšíme, jací jsou ti lékaři, odboráři, občanští aktivisté a mnozí další lumpové, kdo a proč nám to říká.

Stát selhává a staví občany proti sobě

Politolog se zároveň domnívá, že nejsme svědky toliko kolapsu demokratické diskuse či zásad solidarity, ale také selhání státu. „Pokud ani on neumí nebo nechce odlišit podstatné od nepodstatného a místo toho staví občany proti sobě, stává se nefunkčním. Anarchoidní zastánci lokálních komunit či zapálení privatizátoři veřejných služeb a všeho erárního se mohou těšit," uzavírá Jelínek.

K věci:

Heger připustil rezignaci. Rituální oběť nemá smysl, mírní ho Kubek 

Vyhladovět je. I tak může jít Heger na lékaře 

Jedovatý pšouk, vyjádřil se Hašek. Exodus vážně neorganizuje 

Foto: Zbyněk Pecák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…