Lékařská hrozba: Impuls k diskusi, jak nevykopat příkopy

11.02.2011 12:38

Protestní akcí Děkujeme, odcházíme se už zabývala i Bezpečnostní rada státu, počítá se s nasazením armády a občané mohou pociťovat nebezpečí nikoli hrozbou zvenčí, ale zevnitř. V té souvislosti píše bezpečnostní analytik Miloš Balabán v komentáři Práva, že lékařská hrozba by měla upozornit i na další rizika včetně překotně zaváděných reforem.

Lékařská hrozba: Impuls k diskusi, jak nevykopat příkopy

Před sedmi lety schválenou Bezpečnostní strategii ČR čeká už čtvrtá aktualizovaná verze. Vládní úředníci a bezpečnostní experti diskutují o její podobě včetně výčtů hrozeb, na které by měla být země připravena. „Patří sem například terorismus, organizovaný zločin, šíření zbraní hromadného ničení nebo přerušení dodávek strategických surovin či energie," vypočítává v komentáři pro deník Právo bezpečnostní analytik Miloš Balabán.

V Česku ale nyní eskaluje hrozba, jež má především sociální a ekonomické příčiny - vzpoura nemalé části lékařů. „Situací se zabývala i Bezpečnostní rada státu, počítá se s nasazením armády ve snaze kompenzovat výpadek lékařské péče. Občané tak mohou pociťovat reálné nebezpečí nikoliv hrozbou zvenčí, ale zevnitř," upozorňuje Balabán.

Země by neměla být řízena s perspektivou jednoho volebního období

Na protestní akci lékařů si stát zřejmě nacvičí reakci na krizovou situaci pro případ výpadku některých nemocnic, třeba v důsledku možného energetického kolapsu. „Je samozřejmě otázka, zda zrovna nyní je čas na takové testování a zda by nebylo lepší peníze, jež nasazení armády spolyká, dát rovnou na zlepšení platů podhodnocených lékařů," podotýká bezpečnostní analytik.

Podle něj by akce lékařů mohla být impulsem k otevření diskuse o potřebě skutečného strategického vládnutí, kdy život země není řízen jen s perspektivou jednoho volebního období. „Mělo by jít o delší časový horizont, kdy se o sociálních, ekonomických a politických aspektech a dopadech přijímaných rozhodnutí a reforem diskutuje detailně, odborně, bez časového tlaku a lobbistických zásahů," myslí si Balabán.

Kromě penzijním fondům se bude sypat i bezpečnostním agenturám

To by mělo platit i pro připravované penzijní a zdravotní reformy, které mají také co dělat s naší budoucí bezpečností. „Je totiž legitimní se ptát, zda jejich připravovaná podoba a dopady nepovedou k větší atomizaci společnosti, k prohloubení příkopu mezi chudými a bohatými a k dalšímu oslabování společenské soudržnosti," varuje bezpečnostní odborník.

Ten totiž nevylučuje, že průvodním jevem takového vývoje nebude i strmý růst kriminality, kterou by - reformami oslabená - policie nemusela zvládat. „Abychom nemuseli platit nejen do soukromých penzijních fondů, ale i soukromým bezpečnostním službám za dozajišťování bezpečnosti. Bezpečnostní rada státu i armáda by nám pak pomohly těžko," uzavírá Balabán.

K věci:

Heger připustil rezignaci. Rituální oběť nemá smysl, mírní ho Kubek 

Signatář petice na adresu lékařů: Ať nevyhrožují, že mě zabijou 

Vyhladovět je. I tak může jít Heger na lékaře 

Foto: Zbyněk Pecák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …