Kalousek i Vondra si pouští hubu na špacír, přiznává kníže

12.02.2011 7:14

Pro šéfa diplomacie Karla Schwarzenberga (TOP 09) by bylo prokázání viny šéfa obrany Alexandra Vondry (ODS) v kauze ProMoPro velkou ránou. Kníže ale stále doufá, že je jeho dlouholetý přítel čistý.

Kalousek i Vondra si pouští hubu na špacír, přiznává kníže

Kauza kolem ministra obrany Alexandra Vondry (ODS) a podivné zakázky pro firmu ProMoPro, která jí byla přidělena za doby jeho šéfování vládní sekci pro předsednictví, zasáhla nejen jeho samotného, ale třeba i jeho přítele z disentu, ministra zahraničí Karla Schwarzenberga (TOP 09).

Vondrova vina - pro knížete rána

"Přiznávám, že v tom nejsem objektivní, je to letitý kamarád, s kterým jsem spoustu věcí táhl, dokonce už před listopadem jsme byli ve spojení," popsal dlouholetý vztah s Vondrou kníže v rozhovoru pro sobotní deník Právo. "Pro mě by to byla strašná rána, kdyby se objevilo opravdové provinění," doplnil šéf diplomacie.

Sledujeme kauzu Vondra

Sám však přiznal, že dosud neměl čas si podrobně spis vycházející z auditu ministerstva financí prostudovat. Detaily tak zná prý jeho partajní kolega a právě šéf státní kasy Miroslav Kalousek. "Sedí u pramene," komentoval jeho pozici Schwazenberg.

Ten také zhodnotil chování Vondry, ale i Kalouska v celé kauze. "Samozřejmě, že kolega Kalousek, ale i Saša Vondra si rádi pustí hubu na špacír," komentoval způsob vyjadřování jeho vládních kolegů. Sám však připustil, že něco podobného se stává i jemu.

Nemocnic jako za císaře pána prý nepotřebujeme

Kníže se v rozhovoru dostal ale také ke krizové situaci v českém zdravotnictví. Budoucí vývoj však nevidí nijak černě. "Dneska, když máme automobily, tak nemusíme mít tolik nemocnic jako za císaře pána," sdělil Právu optimistický kníže. Podle něj bude sice možná budoucí situace ve zdravotnictví těžká, nebude ale takovou katastrofou, jak se odhaduje.

Sledujeme exodus lékařů

Hegera má můj obdiv, říká Schwarzenberg

I přesto, že ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) zatím nedospěl se zástupci lékařů k žádné konkrétní dohodě, odvedl podle knížete velký kus práce. "Je pod nesmírným tlakem. Obdivuju ho, že to vydrží," zhodnotil práci svého stranického kolegy.

Schwarzenberg byl jmenován ministrem zahraničí už v roce 2007, tehdy byl do vlády  nominován Stranou zelených.

V červnu 2009 spolu s Miroslavem Kalouskem založil stranu TOP 09, jejímž je i předsedou. V květnových volbách roku 2010 byl zvolen poslancem Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. Od července 2010 je znovu  ministrem zahraničních věcí České republiky.

Více čtěte:

Lidé stále nejvíc věří Schwarzenbergovi. Nečas je druhý

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…