Benda představil svou budoucnost. Bude prý šéfem ÚS

12.02.2011 8:48

Poslanec Marek Benda (ODS) vidí kariéru poslance jako téměř celoživotní náplň. Její konec by ale chtěl věnovat vystudovanému právu. A šéfovat Ústavnímu soudu.

Benda představil svou budoucnost. Bude prý šéfem ÚS

V poslaneckých lavicích sedí Marek Benda (ODS) už jednadvacet let. Za tu dobu si na královský plat, kterým se zákonodárci pyšní, už poměrně zvykl. Poté, co tak na své výplatní pásce za minulý měsíc objevil o 16 tisíc méně, než byl zvyklý, byl v šoku.

O 16 tisíc míň? To je velký propad

"Měli jsme to číst pozorně, je to naše chyba," komentoval v minulém týdnu neradostnou finanční změnu, kterou si odsouhlasili sami poslanci. "Propad o dvacet procent je pode mě poměrně dost," dodal Benda také v rozhovoru pro sobotní Mladou frontu Dnes.

Připustil ale, že i přes snížení platu jej i po více než dvaceti letech práce v poslanecké sněmovně baví.

Baví ho to. I po 20 letech

"Zrovna v tomhle období máme šanci něco udělat. Proto tady člověk sedí, by za ním něco bylo, proto říkám, že mě to stále baví," popsal motivaci pro svou činnost Benda. Dodal ale, že byly doby, kdy se ve sněmovně cítil téměř zbytečný, a to třeba za vlády Jiřího Paroubka (ČSSD).

I přesto, že prací poslance v současnosti žije, uvažuje i Benda o tom, že přijde doba, kdy lavice dolní komory Parlamentu opustí. Co bude dělat pak?

Benda chce důstojné místo

"Možná za dvacet let bych si pro sebe jako důstojné místo před odchodem na odpočinek uměl představit předsedu Ústavního soudu," nastínil poslanec případný konec své kariéry. K té soudcovské by měl možná dokonce blíž než k poslanecké.

Je totiž vystudovaný právník. Navštěvoval fakultu v Plzni a jistou dobu byl jedním z aktérů tamější kauzy podivně udělovaných titulů. Ukázalo se totiž, že jeho rigorózní práce je stejná jako ta magisterská. Doktorský titul tak Benda neužívá a škola mu prý ani nevydala příslušný diplom.

Více čtěte:

Nezkoušejte mě z Béma, okřikl moderátorku Benda

Foto: Hans Štembera

reklama

autor: jas

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …