Za 1. březen budou pacienti pykat už od půli února, přiznal Prymula

12.02.2011 11:41

Na plánovaný odchod tisíců lékařů se hradecká nemocnice podle jejího šéfa Romana Prymuly musí připravovat již nyní. Péči tak kvůli důsledkům akce Děkujeme, odcházíme omezí už v půli února.

Za 1. březen budou pacienti pykat už od půli února, přiznal Prymula

Pokud k 1. březnu z nemocnic skutečně  odejdou tisíce lékařů, kteří v rámci kampaně Děkujeme, odcházíme podali výpovědi, bude ohrožena nejen dlouhodobá, ale i akutní péče o pacienty. Ti by podle šéfa Fakultní nemocnice v Hradci Králové po tomto datu s "banálními" problémy ani k lékaři chodit neměli.

Sledujeme téma EXODUS LÉKAŘŮ

"Odložitelné případy přijímány nebudou, rovněž plánované zákroky budou odsunovány na dobu vyřešení celé krizové situace," řekl v rozhovoru pro Aktuálně.cz Roman Prymula s tím, že pacienti budou o odkladu plánovaných zákroků, které snesou odklad, informováni už od 15. února.

Akutní péči posílí "zbytky"

"Omezování provozu je nutné již od poloviny února, abychom byli schopni některá oddělení vyprázdnit k 1. březnu a využít zbytkového personálu k posílení akutní péče," popsal Prymula plán, který hodlá realizovat v rámci svého zdravotnického zařízení. Tam podle něho vznikne krizová situace na několika odděleních - zejména neonatologii, chirurgii, anesteziologii nebo ortopedii.

Pacienty chirurgie bude navíc hradecká nemocnice často převážet do zařízení v Praze, transporty bude mít přitom podle Prymuly na starosti krajský dispečink.

Nemocnice bude čekat na armádu

"Využijeme sanitní vozidla fakultní nemocnice a velmi uvítáme i podporu armády, o jejíž konkrétní podobě se ještě dále jedná," popsal šéf nemocnice v Hradci. Ta podle něho navíc posílí pracovníky na centrálním příjmu, který bude čelit náporu akutních pacientů.

Podle Prymuly si navíc pacienti budou muset zvyknout i na kratší dobu pobytu v nemocnici. "Doba hospitalizace se bude zkracovat," potvrdil ředitel nemocnice s tím, že v současnosti je doba, kterou pacienti v nemocnici tráví, delší než v řadě západních zemí.

Heger to má těžké

V rámci kampaně Děkujeme, odcházíme plánují z českých nemocnic odejít až tisíce lékařů. Ti požadují zvýšení platů a zlepšení pracovních podmínek obecně. I přes týdny trvající jednání se šéfem resortu Leošem Hegerem (TOP 09) však oboustranná dohoda dosud nevznikla.

Čtěte také:

Foto: fnbrno.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…