Dobešova úřednice s platem premiéra se přirovnala k Billu Gatesovi

14.02.2011 5:30

Mluviti stříbro, mlčeti zlato: tak tímto příslovím se bývalá poradkyně a současná ředitelka kabinetu ministra školství Jana Machálková rozhodně neřídila. Poté, co se v médiích objevila její prosincová mzda s odměnami ve výši 145 tisíc korun, začali novináři zjišťovat také její kvalifikaci, co se vzdělání týká.

Dobešova úřednice s platem premiéra se přirovnala k Billu Gatesovi

Čtvrtá vedoucí kabinetu ministra školství Jana Machálková nemá podle kritiků na svou funkci dostatečné vzdělání a pracovní zkušenosti. Podle informací médií nedokončila státní Pedagogickou fakultu na Palackého univerzitě v Olomouci a v současné době studuje pouze bakalářský obor na soukromé Univerzitě Jana Amose Komenského v Praze. Když se Machálkové novináři právě na tuto skutečnost ptali, odpověděla lakonicky: "Bill Gates také nemá vysokou školu a myslíte si snad, že dělá svou práci špatně?"

ParlamentníListy.cz by v této souvislosti chtěly upozornit, že druhý nejbohatší muž světa Bill Gates sice nedokončil studia na prestižním Harvardu, zato se může pochlubit hned několika čestnými doktoráty, mimo jiné právě z Harvardské univerzity anebo z Cambridge.

Za Machálkovou, jejím (ne)vzděláním a také nadstandardním platem však vysocí členové Věcí veřejných stojí jako jeden muž. "Seškrtat počet úředníků, zarazit řadu zakázek, které nemají důvod, generuje mnoho nepřátel nejen mezi přeživšími zelenými zakuklenci na MŠMT, ale i mezi spolupracovníky, kteří nechtějí sdílet Dobešovo manažerské tempo, které jasně říká: ´dokud neuděláme pořádek, tak na úřadu bydlíme a potíme krev´," uvedl pro ParlamentníListy.cz ministr dopravy Vít Bárta s poznámkou, že on dal mimo jiné poslední stotisícovou odměnu svému úředníkovi minulý týden za to, že odmítl stotisícový úplatek.

Související: Dobře placený úředník nakope kmotrům zadek, hájí Bárta Dobeše

Sám ministr školství Josef Dobeš, který byl koncem týdne kritizován za údajně vysoké odměny pro některé své úředníky, de facto přiznal, že sám podle podobného klíče jako Bárta postupuje. „Řídím se tím. Snažím se ořezat byrokracii na minimum a mít kvalitní a dobře zaplacené úředníky s minimální tendencí ke korupci," vyjádřil se pro ParlamentníListy.cz Dobeš.

Na druhou stranu informace naší redakce z dobře informovaného zdroje z ministerstva školství potvrzují víceméně Bártovu verzi. Machálková totiž měla ušetřit peníze za mnohamilionové zakázky, které na ministerstvu byly ještě z doby působení Strany zelených a za to dostala odměnu. Po zelených údajně zůstalo na ministerstvu mnoho kostlivců ve skříni. Dále se předpokládá, že informace do médií pouští některý z úředníků, kterému nevyhovuje nový styl na ministerstvu školství. Úniky se budou patrně vyšetřovat.

Věci veřejné tomu rozumí, opozice nikoli

"Pan ministr školství Dobeš jasně pojmenoval, kdo určoval a na základě jakých paramentů a výsledků řešil odměny. Myslím, že udělal maximální zveřejnění, což jistě veřejnost ocení," sdělil ParlamentnímListům.cz ministr vnitra a Dobešův stranický šéf Radek John svůj pohled na celou záležitost s Machálkovou.

„Souhlasím s tímto viděním, ale je potřeba, aby byl systém ohodnocování motivační a oceňování bylo vždy vedeno na základě konkrétních výsledků a s ohledem na práci s přidanou hodnotou," dodal John již obecně.

ParlamentnímListům.cz svým názorem na zmíněnou odměnu na ministerstvu školství ochotně přispěli i další ministři, a to jak z Věcí veřejných, tak z ODS.

„Neznám konkrétní souvislosti, nicméně můj manažerský pohled je, že kvalitní práci je nutné náležitě ocenit a nekvalitní práci postihnout," odpověděl pro ParlamentníListy.cz ministr práce a sociálních věcí a místopředseda TOP 09 Jaromír Drábek.

Ministerstvo kultury na vysoké odměny nemá

Dodejme, že Jana Machálková v době, kdy působila jako poradkyně (od 22. 11. 2010 do 31. 1. 2011) byla zařazena do 13. platové třídy a 5. platového stupně. Náležel jí tak platový tarif ve výši 22 830 korun a osobní příplatek 12,5 tisíce korun. Celkem tak její hrubý plat činil 35 330 korun. "O možné výši odměn pro tehdejší poradkyni však Josef Dobeš nerozhodoval," vyjádřila se pro ParlamentníListy.cz poslankyně Věcí veřejných Lenka Andrýsová se zdůrazněním, že pokud ale došlo k nestandardním postupům přímého nadřízeného Jany Machálkové při udělování odměn, měl by z toho ministr odvodit personální důsledky.

Její stranický kolega Jiří Besser, který šéfuje malému ministerstvu kultury, je spíše skeptický. „Je věcí každého ministra, jakou má personální a mzdovou politiku. Statisícové odměny ale pro mě nejsou inspirující a v resortu kultury je pokládám vzhledem k rozpočtu za němožné," reagoval ministr Besser z topky.

ODS uvažuje nad výší odměn

Ministru obrany z ODS Alexandru Vondrovi v principu nevadí, pokud někdo zavádí prvky manažerského řízení do státní správy, je-li to v souladu se zákony. "Výše ohodnocení je ovšem odpovědností každého manažera, který musí být schopen si ji obhájit," sdělil pro ParlamentníListy.cz.

Podle šéfa resortu zemědělství Ivana Fuksy je odměňování schopných správným principem i pro státní správu. "Dalším základním principem je ale přiměřenost a zdravý rozum. A tomu statisícové platy pro pracovníky tiskového odboru odporují," zkritizoval Fuksa ministra školství Dobeše. 

Dobeš zapomíná na učitele s nízkými platy, kárá ho opozice

Jiný pohled na celou věc ovšem mají opoziční politici. Komunista Jiří Dolejš pro ParlamentníListy.cz například uvedl, že: "Ministr Dobeš sice popírá, že jí takovou odměnu sám dal, ale jako šéf úřadu má jistě možnost věci ovlivnit. Jestli jeho reakce uspokojí Věci veřejné, tak pracovníky ve školství, kteří jsou ohroženi propouštěním a nízkými platy, asi neuspokojí." Dolejš se pozastavil i nad tím, že zmíněná úřednice stíhá zároveň studovat vysokou školu. "Za tak krátkou dobu ve funkci jsou takové odměny opravdu velmi nestandardní," doplnil poslanec KSČM.

"Pokud skutečně nemá šéf resortu přehled o tom, jak se systémově v resortu peníze zaměstnancům rozdělují, pak je to velmi alarmující zpráva pro jeho kompetenci řídit oblast školství," uvedla Dobešova stínová kolegyně, sociální demokratka Vlasta Bohdalová.


Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík, Tomáš A. Nový

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …