Fischer: Nejezdím po Česku a nepřipravuji si půdu na kandidaturu

14.02.2011 9:12

Ze šéfa statistického úřadu se Jan Fischer vyšvihl na čtrnáct měsíců do funkce předsedy české vlády, nyní už je půl roku viceprezidentem Evropské banky pro obnovu a rozvoj. Pro časopis Týden přiznal, že impulsem pro jeho možnou kandidaturu na úřad českého prezidenta byl dotaz, který mu mailem zaslaly ParlamentníListy.cz.

Fischer: Nejezdím po Česku a nepřipravuji si půdu na kandidaturu

Expremiér Jan Fischer popřel v rozhovoru pro časopis Týden, že by sám od sebe začal uvažovat o kandidatuře na funkci české hlavy státu. „Napadlo mě to, když jsem dostal od serveru ParlamentníListy.cz tento dotaz e-mailem do Londýna. Četl jsem na internetu o různých kandidátech a já jsem se mezi nimi nikdy neobjevoval. Takže mě to do té doby vůbec nenapadlo," vysvětluje Fischer.

Přímá volba prezidenta, při níž by o kandidatuře uvažoval, nutí každého uchazeče položit si otázky, zda ho lidé chtějí a co pro ně může udělat. A nezanedbatelnou roli v takových úvahách hraje i rodina a postoj k vlastnímu soukromí. „Ochranku jsme museli mít já, moje žena i náš syn. České nácky nesmírně irituje, že bych kandidoval na prezidenta," připomíná bývalý předseda vlády.

Kandidaturu by komplikovala smlouva v Londýně

Jeho možnou kandidaturu by mohl ohrozit nedostatek volného času pro prezidentskou kampaň, protože v Londýně má čtyřletou smlouvu, která mu končí až v roce 2014. „Vím, že ucházet se o nejvyšší ústavní funkci v zemi už něco znamená, ale na druhé straně závazky k zaměstnavateli taky něco znamenají," upozorňuje Fischer.

Prezidentská kampaň by podle expertů mohla vyjít kandidáta až na 25 milionů korun, což bez by bez stranické podpory zřejmě nepřicházelo v úvahu. V minulosti se snažily Fischera získat na kandidátku pro parlamentní volby ČSSD, TOP 09 i strana Miloše Zemana. „Velmi zajímavé byly rozhovory právě s Milošem Zemanem. S ním se vždycky zajímavě mluví. Je to velká osobnost," mluví Fischer s velkým uznáním o svém možném rivalovi.

Fischer by byl prvním bývalým komunistou na Hradě

V případě svého úspěchu ve volbě nástupce Václava Klause by se stal prvním bývalým komunistou na Hradě. „To je další otázka, o které přemýšlím. Tu otázku si musí člověk položit - bude to vadit národu? Zvyknou si na to lidi? Bylo by to pro ně přijatelné?" uvědomuje si Fischer, co by při rozhodování voličů mohlo hrát proti němu.

„Vážím si lidí, kteří tomu nepodlehli. Já jsem taky nepodlehl na první pokus. Až asi na čtvrtý nebo pátý. Těm, co je nikdo nenutil, se to dnes vykládá, že nepodlehli," konstatuje bývalý premiér, jenž by dnes už nebyl pro zákaz komunistické strany. „Jestliže se zákaz neprosadil hned zkraje devadesátých let, teď už bychom toho mohli nechat," domnívá se Fischer.

K věci:

Fischer zpět na Úřadu vlády. Potvrdil, že chce být prezidentem 

Ano, Fischer chce být prezidentem. Všimla si už všechna média 

Prezident s pravomocí klást věnce. Takový může vzejít z přímé volby 

Foto: Zbyněk Pecák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…