Nečas: Nebudeme navrhovat vyhlášení krize

14.02.2011 10:08

Bezpečnostní rada státu nenavrhne vyhlášení krize nebo nouze kvůli odchodu lékařů. Po jednání bezpečnostní rady to uvedl premiér Petr Nečas.

Nečas: Nebudeme navrhovat vyhlášení krize

Premiér ale řekl, že se situací ve zdravotnictví bude vláda zaobírat i na středečním zasedání vlády a stát stále pracuje na přípravě krizových plánů.  "Budou probíhat další jednání, dáváme přednost dohodě. Stát ale udělá vše, aby byl na krizový vývoj připraven. Všechna ta krizová opatření jsou však jen preventivní, " zmínil Nečas.

Zdůraznil, že vláda doktorům z rozpočtu nepřidá. "Vláda v tomto neustoupí a nepřidá ze státního rozpočtu ani korunu do zdravotnictví. Přes to nejede vlak," uvedl dále předseda vlády. "Manévrovací prostor vlády se velmi zúžil," podotkl ještě premiér.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger uvedl, že na Bezpečnostní radě státu se dnes projednávalo vedení záchranných akcí v krajích. „Máme tady připravenou kooperaci s hejtmany," podotkl Heger. „Ministerstvo zdravotnictví plánuje, že by pro případ nouze aktivizovalo koordinační centrum, ale gró takových zásahů bude potřeba zvládnout na úrovni krajů a dispečinků tamních záchranných služeb," uvedl Heger. 

Ministerstvo zdravotnictví podle něj bude spolupracovat s ministerstvem obrany a vnitra. "Ministerstvo vnitra bude připraveno s administrativními věcmi, které se týkají případných vyhlášení krizových stavů v jednotlivých krajích," podotkl Heger. 

MOŽNÁ JSTE NEČETLI:

Připraveny jsou týmy lékařů z polní nemocnice

Obrana bude mít prý k dispozici přepravní techniku a bude aktivizovat nemocnice i kraje, kdyby bylo zapotřebí poskytovat akutní péči. Zejména v krajích budou služby posíleny v koordinaci s armádou.

„Připraveny jsou také vojenské nemocnice, které poskytnou péči v případě nouze. K tomu účelu budou připraveny nouzové týmy lékařů z polní nemocnice," zmínil dále Heger s tím, že vojsko navíc posílí i dopravu  v nejrizikovějších krajích  tak, aby dopravní služby nebyly přetěžovány. Armáda už dříve nabídla své sanitky i dopravní letadla.

Ministra zdravotnictví v pondělí čeká ještě jednání se zdravotními rady jednotlivých krajů a především se zástupci lékařů a odborů. Nečas i Heger l tomu uvedli, že jasno by mělo být do konce tohoto týdne.

Vládní dohoda s lékaři se po dřívějším krachu jednání pomalu začala rýsovat v pátek. I když na některých bodech panuje už shoda, dál trvá spor, o kolik vlastně by si doktoři měli přilepšit. Odbory žádají přidávání o osm až 12 tisíc korun měsíčně. Ministr Heger mluvil o pěti tisících až osmi tisících korun. Slíbil, že by do zvýšení příjmů zdravotníků měly putovat dvě miliardy. Tři čtvrtiny částky by připadly doktorům, zbytek sestrám a personálu. Odbory to odmítly a chtěly celou sumu. Zdravotnické odbory pak souhlasily s tím, aby si slibované dvě miliardy rozdělili jen lékaři.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…