Šťastný: Ať jsou na lékaře stejné páky jako na policisty a hasiče

14.02.2011 18:52

Předseda sněmovního výboru pro zdravotnictví Boris Šťastný (ODS) je přesvědčen o tom, že stát by měl upravit postavení lékařů, podobně jako je tomu u hasičů nebo policistů. Nutností totiž asi bude debata o jiném právním ukotvení státu, co se týče nutnosti nebo povinnosti zachování nebo zajištění dostupné a kvalitní lékařské péče. Šťastný to uvedl v rozhovoru pro Rádio Česko.

Šťastný: Ať jsou na lékaře stejné páky jako na policisty a hasiče

Situace se nikde v Evropě podle Šťastného tak daleko nedostala.„V určitou chvíli jsme byli nuceni přistoupit i k takovým hrozným věcem, jako začít diskutovat s armádou nad plány, které se otevírají, které jsou připraveny pro případ, že tady vybuchne bomba nebo se otráví část obyvatelstva. To jsou věci, které by v normální společnosti neměly existovat a já neznám žádný příklad v Evropě, kde by se ta situace dostala takto daleko vlivem zdravotníků," řekl Šťastný.

Podle něj bude nutné vyřešit několik záležitostí. „Do budoucna určitě budeme muset hovořit o několika věcech. Budeme muset hovořit o postavení České lékařské komory. Ta není odborářskou a nesmí být odborářskou organizací, musí být stavovskou organizací zastupující všechny zdravotníky. Pak budeme muset hovořit o jiném právním ukotvení státu, co se týče nutnosti nebo povinnosti zachování nebo zajištění dostupné a kvalitní lékařské péče. Stát, pokud má toto existovat v Ústavě, musí mít také k tomu zákonné nástroje," uvedl dále Šťastný ve Studiu Česko.

Související:

ODS podle něj prosadila už do koaliční smlouvy, že tarifní mzdy by se měly zrušit. Není totiž prý možné, aby do toho systému přitékaly peníze zvenčí. "Stát se zhroutí, když tu budeme nalévat peníze do zdravotnictví, zítra do školství, pozítří do armády. Zdravotnictví potřebuje jasnou reformu a bez té peníze zvenku tam sypat je, jako když je sypeme do bezedné díry," dodal poslanec s tím, že peníze se dají ušetřit i tím, že se rozloží lůžkový fond a lůžka akutní se převedou na lůžka následné péče.

Čtěte také:

reklama

autor: olb

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…