Lessy představí svou koncepci. Petice proti Johnovi se rozjíždí

15.02.2011 8:49

Policejní prezident Petr Lessy fungování policie hodlá přizpůsobit omezenému rozpočtu. I přesto ale chce zajistit, aby byla policie lidem dostupná a hlavně apolitická. Musí se také navenek vypořádat s tím, že jeho šéf – ministr vnitra Radek John - ztrácí důvěru odborářů. Své vize fungování sboru dnes Lessy představí veřejnosti.

Lessy představí svou koncepci. Petice proti Johnovi se rozjíždí

„Mým hlavním cílem je, aby se policie po třech letech různých reformních změn stabilizovala," prohlásil Lessy. Chce prý bezpečnostní sbor vést evolučně, ne revolučně.

Lessy již dříve uvedl, že chce bojovat účinnými prostředky proti korupci, čímž zabodoval u Johna. "Myslím, že Lessy bude naplňovat naší protikorupční strategii velmi synergicky," doufá ministr vnitra. Další prioritou nového policejního prezidenta má být potlačování drobné kriminality, extrémismus a terorismus.

Jako první se Lessy musí vypořádat s aktuálními protesty policejních odborů, kteří společně s hasiči vyzývají ministra vnitra Johna k rezignaci. Podle odborářů totiž prý John nezajistil resortu dost peněz, platy klesly více, než sliboval a nepřijatelné je také to, jakým způsobem o hasičích a policistech mluví. Policisté dokonce vyhrožují, že napodobí akci lékařů a budou podávat hromadné výpovědi.

Jenže John se stále těší velké důvěře premiéra Petra Nečase. Podle něj vláda nátlaku neustoupí. "Vláda v tomto neustoupí a nepřidá ze státního rozpočtu ani korunu do zdravotnictví. Přes to nejede vlak," uvedl Nečas s tím, že to platí i pro příslušníky policie.

Petice proti Johnovi odstartuje v 11:00 hodin

Kvůli snižování platů v bezpečnostním sboru se policejní odboráři rozhodli, že sepíší petici za odvolání Johna. Akci pak spustí dnes dopoledne. Šéf Odborové organizace Unie bezpečnostních složek Miloš Plechatý očekává, že bude mít obrovský ohlas. Odboráři - pokud John neodejde - chtějí stejně jako lékaři začít podávat hromadné výpovědi.

"Od 1. ledna podalo v hasičském sboru výpověď 15 hasičů, z toho jen pět ze mzdových důvodů. Od policie odešlo 124 příslušníků, což jsou čísla srovnatelná s jinými roky," připomněl ale v této souvislosti ministr vnitra. "Nemůžeme vycházet z toho, jak byly předkládány některé výplatnice z prosince a ledna letošního roku," zastal se pak Johna i Petr Lessy.

Vedení bezpečnostních sborů se ale odlivu policistů neobává. John chce totiž výhledově místa u policie stejně seškrtat. Naopak hasiči se drží zpátky. Budou se nabírat noví a zájemců je výrazně víc než volných míst.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …