Šetří na nás, neváží si nás. To policisté vyčtou Johnovi v petici

15.02.2011 10:12

Ještě nedozněly obavy z krize českého zdravotnictví a už se možná schyluje k další. Tentokrát v bezpečnostních složkách. Právě dnes dopoledne začnou odboráři rozesílat petici za odvolání ministra Radka Johna. Viní ho z toho, že nedokázal policistům a hasičům vyjednat takové podmínky, aby mohli svoji práci dobře vykonávat. Očekává se, že se k petici připojí tisíce signatářů.

Šetří na nás, neváží si nás. To policisté vyčtou Johnovi v petici

Adresátem petice bude premiér Petr Nečas. Signatáři Johnovi vedle razantních škrtů vyčtou i "urážlivé, hanlivé, nepodložené a generalizující výroky", kterých se John měl dopustit na adresu policistů, hasičů i občanských zaměstnanců bezpečnostních složek.

Text petice si přečtěte ZDE
ZDE z tiskové konference autorů petice

Petice se tak policistům dostane do rukou ve dnech, kdy jim na účet přijde první výplata letošního roku snížená o deset procent. Řadoví policisté přitom tímto škrtem přišli v průměru o tři tisíce korun. A není to poprvé, co jejich peněženky hubnou. S nižší mzdou se už museli vyrovnat vloni, kdy jim některá krajská ředitelství přestala vyplácet peníze za přesčasy nebo rizikový příplatek. Podle odborů jim tak plat klesl v některých případech až o 5 000 korun.

"John nedokázal rezortu zajistit dostatek peněz na mzdy a provoz," shrnuje důvody nespokojenosti policistů se svým ministrem předseda Nezávislého odborového svazu Policie ČR Milan Štěpánek.

K tématu:
Hlavouni berou peníze na platy policistů. Podám si je, zuří John
John: Za platy odpovídají krajští ředitelé. Kdo selhal, bude potrestán
John si myslel, že mu policisté věří. Teď mu nalijí čistého vína

John: Jsem prvním ministrem, který musí dělat nepopulární kroky

John se však brání tím, že je prvním ministrem, který má takto osekaný rozpočet a musí dělat nepopulární kroky. Tvrdí, že pro policisty udělal vše, co bylo v jeho silách. "Pro policisty jsem vyjednal, že se nebude danit odchodné, nebudou se rušit výsluhy a nebude se propouštět," uvedl.

Takovou obhajobu však odmítají přijmout nejen policisté, ale i někteří politici zodpovědní za bezpečnost státu.

"Tito lidé krizi nezavinili, nemohou za plošné škrty, ani za to, jak budou aplikovány. Ohrožuje-li současný stav výkon jejich práce a tedy i bezpečnost lidí v zemi, je jejich povinností se proti tomu postavit a vyžadovat podmínky, jež jsou pro jejich práci důležité. I policisté jsou občané tohoto státu, na petici mají tedy svrchované právo," uvedl pro ParlamentníListy.cz poslanec Alexander Černý (KSČM) ze sněmovního branně-bezpečnostního výboru.

Podle něj není sebemenší důvod se Johna zastávat. "Radek John je předsedou silné koaliční strany. Jeho vyjednávací pozice i směrem k rozpočtu byla tedy velmi silná. Přesto jí nevyužil. Proto je jeho zodpovědnost za situaci mezi policisty a hasiči maximální. Maximálně na místě je logicky i požadavek na jeho odvolání," shrnul Černý.

Ve shodě se svým opozičním kolegou celou věc vidí i bývalý ministr vnitra František Bublan (ČSSD).

"Pan ministr John si měl hned na začátku nechat řádně zpracovat analýzu toho, jak vysoký rozpočet je nezbytně nutný na to, aby chod bezpečnostních složek v zemi nebyl ohrožen či oslaben. Neuhájil si, co měl, a tak měl z vlády odejít, když viděl, že jeho rezort nebude moci fungovat. Policistům lhal o tom, že budou mít sníženy platy maximálně o 6,5 procenta - ukazuje se, že to bude daleko více. O tom, že se vše promítá i do běžných provozních nákladů, ani nemluvě. Bezpečnostní složky mají proto i morální právo protestu," vysvětlil Bublan.  

Čtěte také:
S vypnutou rušičkou: Bublan o Johnovi a jeho náměstcích

Mezi koaličními kolegy John zastání má.  "Petiční právo je právem, které nikomu nemá být upíráno. Avšak za daných podmínek není možné požadavky, které z petice vyplývají či vyplynou, naplnit - důvodem je jejich ekonomická nedostupnost a nemožnost. Země prostě musí šetřit. Tečka. Tahle vláda je prostě vládou škrtů, Radek John to moc dobře věděl. Je teď trochu alibistické říkat, že udělal maximum, aby jim zamezil," sdělil ParlamentnímListům.cz Jan Vidím (ODS).

Odboráři očekávají mezi policisty obrovský ohlas 

Ministerstvo vnitra letos hospodaří s 52,9 miliardami korun, což je téměř o sedm miliard korun méně než loni. Policie dostala 28,6 miliardy, oproti loňským 33,5 miliardy korun.

"Vzhledem k tomu, kolik lidí se účastnilo demonstrace vloni v září, počítám s podpisy v řádech tisíců," věří policejní odborář Štěpánek. Protestu v Praze se zúčastnilo na 40 tisíc lidí, většina z nich byla právě z policejních řad.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…