V Plzni miminka neumřou. Lékaři u nich zůstanou i s výpovědí v ruce

15.02.2011 12:28

Ať už jednání celorepublikového sněmu lékařských odborů ukončí akci Děkujeme, odcházíme či nikoliv, ředitelce Fakultní nemocnice v Plzni Jaroslavě Kunové se mírně uleví. Lékaři z neonatologického oddělení, kteří jsou ve výpovědi, se zavázali zajistit chod tohoto oddělení i v březnu.

V Plzni miminka neumřou. Lékaři u nich zůstanou i s výpovědí v ruce

"Neonatologové a gynekologové sice výpovědi nestáhli, ale přinesli mi papír s podpisy, kde mi přislíbili, že péči zajistí," řekla ParlamentnímListům.cz Kunová. Té tak spadl velký kámen ze srdce. Protože právě gynekologická a neonatologická péče (péče o nedonošené děti) byla v Plzni odchodem lékařů ohrožena zhroucením.

Zatím odcházejí, novorozence ale na holičkách nenechají 

"Mrzí mě, že výpovědi nestáhli, ale musím ocenit tenhle přístup, který považuji za skutečně etický," dodala Kunová. Právě ona už před časem nabídla svým lékařům přidat od března 8 až 12 tisíc měsíčně, tak jako to požadoval Lékařský odborový klub (LOK) v rámci celé republiky. Plzeňští lékaři však v rámci solidarity s ostatními nabídku odmítli a v akci Děkujeme odcházíme se rozhodli setrvat.

SLEDUJEME téma exodus lékařů

Ze zmíněné gynekologie a neonatologie v Plzni podalo výpověď devět z jedenácti erudovaných lékařů. „Máme tu tak vysoký objem péče, že nás nikdo nemůže nahradit," konstatovala Kunová s tím, že pokud zde lékaři svojí hrozbu odchodu splní, nebude nemocnice schopna v rámci gynekologie a neonatologie tak jako dosud obsluhovat hned dva kraje, a to Plzeňský a Karlovarský.

Hrozily transporty rodiček do Německa

"Nebylo by kam ty děti transportovat, neměl by je kdo rodit a pak by asi jediným řešením transport nejblíže do Německa," narýsovala pro ParlamentníListy.cz už před časem Kunová krizový scénář. Nyní si tedy se závazkem zmíněných lékařů mohou pro nejbližší budoucí maminky v rámci Plzeňského kraje oddychnout.

Připomeňme, že právě neonatologická péče se stala předmětem mohutné medializace kvůli bulvárnímu deníku Blesk. Ten před časem přinesl emotivní materiál, kdy pod titulkem „Máte v rukou životy dětí," přinesl na titulní straně obrázek novorozence v inkubátoru. V textu pak deník informoval, že pokud skutečně dojde v rámci akce „Děkujeme, odcházíme" k odchodům více než 3500 lékařů, hrozí kolaps půlce neonatologických center z dvanácti.

Dodejme, že jak už v neděli jako první ParlamentníListy.cz avizovaly, došlo skutečně  v pondělí na jednání mezi ministrem zdravotnictví a Lékařským odborovým klubem ke shodě na návrhu memoranda, které by mohlo akci Děkujeme, odcházíme ukončit.

Nicméně o memorandu musí ve středu rozhodnout celorepublikový sněm LOKu. A právě z regionů přicházejí rozpačité reakce, kdy velká nespokojenost je vyjádřena především nad slíbeným růstem mezd. Ty by měli pro letošek lékařům vzrůst „jen" o 5 - 8 tisíc, zatímco oni požadovali růst mez 8 až 12 tisíci korun měsíčně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …