Lékaři zůstávají, radují se české noviny. Zkazí jim Engel radost?

15.02.2011 11:12

Palcové titulky úterních celostátních deníků vzbuzují dojem, že pondělní čtyřhodinové jednání ministra Hegera s LOK a ČLK už odvrátilo krizi, která hrozila nemocnicím. Na rozdíl od médií jsou však politici mnohem zdrženlivější a především se obávají středečního jednání lékařských odborů.

Lékaři zůstávají, radují se české noviny. Zkazí jim Engel radost?

Veřejnost a především pacienti si mohou zhluboka vydechnout, pokud budou brát za bernou minci titulky, které jim naservírovaly v úterý po ránu celostátní deníky. „Heger se dohodl s lékaři, krize končí," oznamuje deník Právo. „Průlom: Heger se dohodl se šéfy lékařů," přidávají se Hospodářské noviny. Podle titulku Lidových novin lékaři skládají zbraně a podle MF Dnes si vymohli lékaři, co chtěli.

K tématu:
Heger se dohodl s odbory na memorandu. Lékaři zuří
Jednání s LOK nebyla selanka, nenalili jsme si kafe, řekl Hašek
Dohoda s lékaři se nelíbí ODS. Kalousek žádá konec exodu

Zdánlivou idylku nabourává jen bulvární Blesk, i když i on se titulkem „Vydírání zabralo: Lékaři dostanou přidáno" nese na vlně všeobecného dojmu, že se pět minut před dvanáctou podařilo odvrátit krizi, která hrozila nemocnicím po výpovědích téměř čtyř tisíc lékařů. Přitom přijetí dohody je ještě závislé na tom, zda na ni při svém středečním jednání kývne představenstvo LOK a zástupci místních organizací.

SLEDUJEME téma exodus lékařů

Sdělovací prostředky předjímají pozitivní řešení

„Ale ať už středeční jednání lékařských odborů dopadne jakkoli, tak sdělovací prostředky tentokrát sehrály pozitivní roli. I když média obecně nemají ráda pozitivní informace, tak v tomto případě udělala dobře, že tu situaci dál nevyhrocují, ale jakoby předjímají pozitivní řešení," říká pro ParlamentníListy.cz Jiří Mikeš, bývalý prezident Asociace reklamních agentur.

Mediální odborník je přesvědčen, že sdělovacím prostředkům nemůže uškodit, že dnešní titulky ne zcela korespondují se skutečností, která po pondělním jednání nastala. A to ani v případě, že by ve čtvrtek byly při nesouhlasu odborářů zcela opačné. „O blamáž by zcela určitě nešlo. Vždyť platí, že není nic staršího než včerejší noviny," tvrdí lektor VŠE z katedry obchodního podnikání a komerčních komunikací.

Pro lékaře bude teď těžší dohodu odmítnout

„To je běžná součást života, že média posouvají věci jinam, než jsou, s využitím nadsázky či zjednodušování, i když to není úplně fér," přidává se pro Parlamentnílisty.cz Daniel Köppl, šéfredaktor týdeníku Marketing&Media.
„Ministerstvu zdravotnictví se podařilo dostat k lidem prostřednictvím médií informaci, že už je dohoda hotová. O to těžší bude teď pro lékaře ji odmítnout," míní mediální expert, že sdělovací prostředky uvedenými titulky nahrály jedné straně.

Z reakcí účastníků pondělního jednání bylo i tak zřejmé, že prezident České lékařské komory Milan Kubek je uzavření dohody nakloněn, a proto také slíbil, že se osobně zasadí u lékařů o to, aby memorandum v této podobě přijali. Jeho podání ruky ministru Leoši Hegerovi se rovněž dalo číst tak, že se obě strany dohodly a lékaři by z nemocnic odcházet nemuseli.

Politici lékařským odborům stále nevěří

Zcela jinak vyznělo vystoupení předsedy Lékařského odborového klubu Martina Engela, který nechtěl v žádném případě předjímat, zda domluvené závěry z jednání už znamenají konec protestní akce lékařů. Neprozradil ani, co doporučí představenstvu LOK a zástupcům místních organizací při středečním veledůležitém jednání, které o osudu dohody rozhodne.

Možná i proto se mají na pozoru politici vládní koalice. „Přál bych si konec, ale protože LOK nevěřím, počkám si, jestli to myslí vážně," uvádí pro ParlamentníListy.cz místopředseda klubu TOP 09 Václav Horáček a opatrný je i předseda sněmovního výboru pro zdravotnictví Boris Šťastný (ODS): „Počkám na definitivní potvrzení případné dohody. Teprve pak mohu celou věc komentovat."

Lékařka v barvách TOP 09 doufá v přijetí dohody

Od počátku protestní akce Děkujeme odcházíme nabádala k dohodě mezi oběma stranami místopředsedkyně klubu TOP 09 Jitka Chalánková, sama také lékařka. „Vyhrocená atmosféra neprospívala nikomu, na ministerstvu zdravotnictví se zbytečně vyčerpávaly síly, které se mohly využít pro reformu. Proto dohodu vítám a doufám, že ji lékařské odbory ve středu stvrdí," říká pro ParlamentníListy.cz Chalánková.

K věci:

Vyhladovět je. I tak může jít Heger na lékaře 

Hašek: Jednání ministerstva a LOKu pro mě bylo silným zážitkem 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …