Exodus policistů nehrozí. V agenturách na ně štěstí nečeká

15.02.2011 14:48

Hromadné výpovědi policistů po vzoru lékařů jsou stále ve hře, tvrdí jedna z odborářských organizací bezpečnostních složek státu. Od akce doktorů by se ale lišila v podstatném detailu, jen málokterý z odcházejících policistů by našel místo v oboru i v soukromé sféře. Odboráři si to uvědomují, ale situace je prý taková, že by policisté nejraději práskli dveřmi i s vyhlídkou nutnosti rekvalifikace.

Exodus policistů nehrozí. V agenturách na ně štěstí nečeká

Nejčastější reakce diskutujících při zmínce o exodu lékařů a pondělní dohodě LOK s vládou Petra Nečase zní, že by podobně měli postupovat i policisté a hasiči, čelící údajně drastickému snížení příjmů v souvislosti s vládními úsporami. I samy policejní odbory takovou možnost stále naznačují, byť jsou si jejich předáci vědomi faktu, že jejich lidé jsou proti lékařům ve značně znevýhodněné situaci. Narozdíl od nich je totiž nečeká několikanásobné platové zlepšení při odchodu do zahraničí. Soukromá sféra přitom hlásí: "Máme plno, svůj odchod raději zvažte."

Odchod v případě setrvání Johna? Je to v jednání

Uvědomuje si to i místopředseda jedné z odborových organizací Ministerstva vnitra, Unie bezpečnostních složek, Milan Halberštát. "Ano, hromadný odchod policistů je jedním z kroků, které si stále necháváme v záloze. Připadá v úvahu v případě, že by premiér nevyslyšel naše volání po odchodu Radka Johna z funkce. O případném provedení akce budeme s partnerskými odborovými organizacemi jednat. Už nyní je několik stovek policistů pro, ale udělali bychom to jen v případě, že nalezneme širší podporu," řekl ParlamentnímListům.cz Halberštát.

Čtěte také:
Kdo z vás to má... Johnův graf ukazuje na plat policisty 31 tisíc
Šetří na nás, neváží si nás. To policisté vyčtou Johnovi v petici
Policisté a hasiči: Proč petice? Místo na platy jdou peníze na provoz

Odborářský místopředseda ale jedním dechem přiznává, že jeho lidé se do této formy protestu asi příliš nepohrnou. A to hned z několika podstatných důvodů. "Víme, že práce v oboru komerční bezpečnosti moc není. Pokud by tedy policisté chtěli odcházet, museli by hledat jinde, a to je pro mnoho lidí podstatné. Nicméně při současném trendu lze očekávat, že situace v resortu přiměje řadu zkušených policistů odejít i s vědomím, že se budou muset chytit jinde," uvedl Halberštát.

Text policejní petice ZDE

Městské policie hlásí plno

Jeho slova potvrzují i ti, kdo by bývalé policisty případně mohli zaměstnat. V úvahu přichází zejména Městská policie. Pro policisty by to bylo lákavé uplatnění, zvláště ve velkých městech mohou státní policisté strážníkům co do vybavení mnohdy závidět. MP ale hlásí plné stavy, a to nejen v Praze.

"U nás v Brně jsme poslední nábory dělali loni, nyní už máme stopstav. Počet zaměstnanců v tomto oboru je navíc takový, že je pro nás výhodnější nabírat tzv. licencované strážníky, tedy lidi, kteří už mají placku městského policisty a tedy i složené zkoušky před komisí Ministerstva vnitra. Ti mají proti lidem z Policie ČR samozřejmě výhodu," popsal situaci v MP Brno její tiskový mluvčí Zdeněk Novák.

Bývalý příslušník PČR navíc překvapivě nemá, pokud nejde například o zkušeného kynologa či jiného specialistu, proti "civilovi" příliš mnoho výhod. "Dokonce tam může být i překvapivý problém. Zatímco policista je ve služebním poměru, my jsme zaměstnanci. A to každému nemusí včas dojít, to dělá ta uniforma. Navíc náklady na výcvik jsou stejné jako u "civilů"," doplnil Novák.

Šedesát lidí na čtyři volná místa

Určité výhody může bývalý policista požívat při přijímání do MP Olomouc. "Jsme ochotni v individuálních případech odpustit některé fáze přijímacího řízení, například psychologický posudek, ale není to zdaleka pravidlem. První dvě fáze přijímacího řízení včetně fyzických testů ale projde každý bez výjimky," popsal postup v Olomouci zdejší ředitel MP Pavel Skalický s tím, že "odpustky" zpravidla platí jen v případě dobrých referencí od bývalých nadřízených policisty.

Současný stopstav u Policie ČR olomoučtí vítají, neboť jako jediní z oslovených MP v současnosti nabírají nové strážníky. "Přesně tedy čtyři. Zájemců máme ale už přes šedesát," doplnil Skalický. Jeho útvar prý nyní zaměstnává sedm bývalých policistů včetně jeho samotného, strážníků má Olomouc podle tabulek celkem 115.

Nové lidi pak kupodivu nenabírá ani největší MP v Česku. "Městská policie má v současné době naplněný počet tabulkových míst a má tolik zaměstnanců, kolik jí schválila Rada Hlavního města. Kromě toho v současnosti čekáme na schválení rozpočtu Prahy," sdělila ParlamentnímListům.cz mluvčí MP Praha Jana Přikrylová. Policista, který přijde mezi pražské strážníky, má ale možnost využít své znalosti z PČR.

"Pokud si ze svého předchozího působiště, což nemusí být nutně jen Policice ČR, ale například také armáda Celní správa, uchazeč přinesl nějaké speciální znalosti a dovednosti, které lze ve výkonu služby u Městské policie hl. m. Prahy využít, městská policie mu samozřejmě umožní realizaci ve specializovaných útvarech MP Praha," uvedla Přikrylová. Řeč je  například o kynolozích, hippolozích, potápěčích či záchranářích.

Šéf Asociace bezpečnostních služeb: Pokud chtějí dělat za polovinu, mohou přijít

Důrazně ale policisty před nadějemi na uplatnění v komerčně bezpečnostní sféře varuje prezident Asociace soukromých bezpečnostních služeb ČR Jiří Kameník. Policisté podle něj mají v oboru šanci jako samostatně podnikající osoby i zaměstnanci, obojí je ale prý v případě policisty cesta z bláta do louže.

"Ti, co si myslí, že odejdou do zaměstnaneckých poměrů, se šeredně pletou. Ano, bývaly doby, kdy jsme za policistu platili zlatem, to bylo v době kdy byl nedostatek schopných lidí asi tak tři roky nazpět. Nyní je to tak, že místa jsou, práce je také, ale nyní spíš bereme z důvodu nedostatku lidí ochotných dělat za osm tisíc měsíčně," popsal situaci Kameník.

Druhou možností je pak vlastní podnikání. "Tak ano, jistě, pokud dokážete sehnat práci pro sto lidí, pak se asi budete mít dobře a polepšíte si. Pokud ne, raději u té policie zůstaňte, za chvíli by vám totiž mohlo být pěkně horko," vzkazuje prezident ASBS policistům. Je samé přirovnává k rajčatům ze skleníku. "Jsou krásná, jsou štavnatá, ale na poli nepřežijí. Ten skleník v podobě jistoty, že každého patnáctého v měsíci beru peníze, u nás totiž není," uvedl dále Kameník.

Odchod policistů ve velkém by prý osobně uvítal. "Platí to samé co u lékařů- ať proboha jdou, konečně to začne ve zdravotnictví vypadat normálně. Když totiž slyším od odborářů, že zločinci neššetří, takže policie také nemůže obracet každou korunu, je mi z toho špatně. U nás to totiž levně jde," dodal šéf asociace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…