Živnostníci mají velké výhody. Teď se jim mohou zvýšit daně

16.02.2011 7:08

Živnostníci se doposud měli lépe než běžní zaměstnanci. Z příjmů odváděli státu mnohem méně peněz. Ministerstvo financí tomu chce zabránit. Malí podnikatelé odvádí z příjmů jen polovinu toho, co průměrný zaměstnanec. V plánu je, aby platili až dvojnásobné daně než dnes a více než trojnásobek na pojistném.

Živnostníci mají velké výhody. Teď se jim mohou zvýšit daně

Odborníkům z ministerstva financí se nelíbí, že zdravotní a důchodové pojistné se u lidí s živnostenským listem počítá z nižšího základu než u zaměstnanců. Mají ale nárok na stejnou zdravotní péči a výše penze se odvíjí od výše celoživotní platby jen do malé míry. Nově se tak sjednotí oba základy.

Pojistné na trojnásobek

„Existuje propastný rozdíl mezi odvodovým zatížením práce zaměstnance a osob samostatně výdělečně činných," řekl deníku MF DNES člen ministerské pracovní skupiny Peter Chrenko z poradenské firmy PricewaterhouseCoopers.

Trojnásobné zvýšení pojistného by mělo z osob samostatně výdělečně činných dostat další peníze. Podle deníku MF DNES platí 80 procent z nich jen zákonné minimum. To se platí, i když podnikatel nic nevydělá. Živnostníci totiž někdy nepřiznají všechny příjmy. Mají k tomu příležitost, když jim zákazník zaplatí, aniž by požadoval účtenku nebo fakturu.

Důchodový systém jen pro živnostníky

Podle expertů by se hodně vybralo také snížením paušálů, kterými si živnostníci mohou odepisovat výdaje z daní. Jsou prý zbytečně štědré a umožňují tak platit nižší daně.

„Pro nás je zásadní ustanovení koaliční smlouvy, že daňovou reformou nesmí vzrůst daňové a odvodové zatížení OSVČ," prohlásil premiér Petr Nečas (ODS). Návrh může být ještě pozměněn.

Nečas by nepoměr v pojistném řešil jiným způsobem. Živnostníci by měli vlastní důchodový systém, kam by společně přispívali. Neukrajovali by tak z peněz na penze zaměstnanců.

Související:

 

Štěch chce zvednout odvody OSVČ a zatočit se švarcsystémem 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…